Hlavní obsah

Sedmiletému chlapci zlepšily zrak speciální brýle, užít si je však mohl jen na chvíli

Sedmiletý Australan trpí okulárním albinismem a vidí pouze na vzdálenost několika málo centimetrů. Nyní se dočkal momentu, kdy mohl spatřit i vzdálené předměty. Dopomohly mu k tomu speciální brýle s názvem eSight. Rodiče mu je zatím kvůli vysoké sumě nemohou koupit nastálo, ale snaží se o to. Vždyť test prý na chlapcově tváři vykouzlil „ten největší úsměv”.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Max Geoghegan z australského města Brisbane trpí od narození vzácnou poruchou, tzv. okulárním neboli očním albinismem. Na rozdíl od okulokutánního albinismu, jenž se vyznačuje sníženým nebo zcela chybějícím pigmentem v celém těle i očích, tento typ postihuje pouze oblast očí.

V chlapcově případě zrak poškozený v takové míře, že vůbec nevidí vzdálené předměty. Když se chce dívat na televizi, musí k ní přistoupit na vzdálenost několika centimetrů.

„Když byly Maxovi asi čtyři roky, byli jsme na projížďce lodí, kde byli k vidění delfíni. Moje dcera byla strašně nadšená. Max se na mě podíval a řekl, že je nevidí. Udělám vše pro to, aby je jednoho dne spatřil,“ svěřila se serveru smh.com.au Maxova matka Miranda.

Momentálně to vypadá, že zlepšení Maxova zraku je díky technologickým vymoženostem na dosah. Max byl totiž specialisty na poruchy zraku vyhodnocen jako perfektní kandidát na otestování speciálních brýlí s názvem eSight, díky nimž se poprvé v životě mohl na pár minut rozhlédnout po okolí.

„Max měl ten největší úsměv na tváři, stále se na nás usmíval. Byl to emocionální moment, všichni jsme byli nadšení a šťastní,“ popsala serveru The Brisbane Times jeho matka.

Veřejná sbírka

Brýle disponují vysokým rozlišením, které uživateli umožňuje vidět v reálném čase to, na co se dívá, na dvou malých obrazovkách. Chlapec si je však mohl užít pouze na dočasnou dobu, neboť prozatím pouze testoval, jestli fungují.

Vzhledem k tomu, že cena brýlí eSight je vysoká a nehradí je pojišťovna, Maxovi rodiče se rozhodli oslovit potencionální dárce na crowdfundingovém serveru GoFundMe, kde žádají o částku 13 tisíc australských dolarů (asi 220 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám