Hlavní obsah

Záhadná nemoc způsobila medvědovi enormní zvětšení jazyka

Jednomu z medvědů v Myanmaru, o kterého se starají tamní mniši, natekl jazyk takovým způsobem, že dosahoval až k zemi. Zvíře tak muselo podstoupit čtyřhodinovou operaci, na které se podíleli odborníci z celého světa. Během ní mu odstranili část jazyka dosahující téměř tří kilogramů, napsal deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Medvědovi odstranili část jazyku vážící téměř tři kilogramy.

Článek

Medvěd zvaný Nyan Htoo měl být spolu s bratrem součástí nelegálního prodeje v Číně, před tím je však zachránili myanmarští mniši, kteří si je vzali pod ochranná křídla.

Už tenkrát bylo jasné, že Nyan Htoo trpí zvláštní chorobou, která způsobuje zvětšování jazyka. První operaci podstoupil vloni, místo očekávaného zlepšení však přišel pravý opak.

Foto: Profimedia.cz

Medvěda obrovský jazyk omezoval na kvalitě života.

Jazyk mu natekl takovým způsobem, že visel z jeho tlamy a výrazně ho omezoval. Medvěd tak musel podstoupit čtyřhodinovou operaci, během níž mu odborníci z celého světa spolu s místními veterináři odstranili část jazyka o hmotnosti téměř tří kilogramů.

Ačkoliv nikdo neví, jaká nemoc zvětšení jazyka způsobila, odborníci se domnívají, že by se mohlo jednat o elefantiázu. Toto onemocnění je v Myanmaru celkem běžné, ve většině případů však postihuje lidi. Žádný případ elefantiázy u medvěda dosud není známý.

Foto: Profimedia.cz

Nyan Htoo po operaci.

Medvěd se nyní zotavuje a již brzy bude zcela zdráv. „Byla to pro nás příležitost výraznou měrou využít našich odborných znalostí ke zlepšení kvality života zvířete a majitelů, kteří o něj pečují,“ řekla odbornice z univerzity ve skotském Edinburgu Heather Baconová.

Reklama

Výběr článků

Načítám