Hlavní obsah

Skotští vědci vyslali do stratosféry čajový koláček

Novinky, tcs

Odborníci ze skotského Glasgow Science Centre (GSC) vypustili minulý týden stratosférický balón s neobvyklým nákladem. Do výšky 37 kilometrů se podívala Skoty a Brity oblíbená sladkost — čajový koláček. GSC tak podle jejího ředitele chtělo lidem přiblížit taje a krásy vědy.

Foto: Glasgow Science Centre

Čajový koláček Terry ve stratosféře.

Článek

Čajový koláček, který vědci láskyplně pojmenovali Terry, opustil zemský povrch v pátek 13. října. Ke startu si pracovníci GSC vybrali stylově Houston. V tomto případě se však nejedná o americké velkoměsto proslavené vesmírným střediskem, ale malé městečko nedaleko skotské metropole Glasgow.

Během dvaceti devíti minut Terry dosáhl vrcholu ve výšce 37 007 metrů a poté začal opět klesat. Návrat na zemský povrch zabral minut čtyřicet, Terry přistál neporušený ve 150 kilometrů vzdáleném Gallowayském národním parku.

„Snažíme se lidi nadchnout pro vědu každý den a nebyl lepší způsob než poslat něco rovnou do vesmíru,“ uvedl pro BBC šéf vědeckého centra doktor Stephen Breslin.

To se nejspíše povedlo, protože přímý přenos sledovalo více než 30 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Glasgow Science Centre

Nutno dodat, že Terry nebyl obyčejný čajový koláček, který se asi nejvíce podobá našemu biskupskému chlebíčku. Celým názvem se pochoutka totiž jmenuje Tunnock’s Teacake a jedná se o cukrovinku marshmallow, která je na sušence a je obalená v mléčné a hořké čokoládě.

Tento týden plánují vědci s GSC „podrobit vědeckému zacházení“ další oblíbenou delikatesu. Množí se úvahy, zda se do vesmíru nepodívá třeba skotská specialita – smažená tyčinka Mars.

Reklama

Výběr článků

Načítám