Hlavní obsah

Anonymní kupec zaplatil téměř miliardu za tisíc let starou keramickou misku

Mezinárodní firma Sotheby’s pořádající aukce výtvarného umění potvrdila, že koupě misky pocházející z čínské dynastie Sung překonala rekord nejdražšího vydraženého keramického výrobku z Číny. Podle britského deníku Daily Mail ji v úterý anonymní kupec vydražil za těžko uvěřitelných 830 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Keramická miska pocházející z čínské dynastie Sung.

Článek

Miska, pocházející z let 960 až 1127, původně sloužila k máchání kartáčů. Vydražena byla v Hongkongu za 28,4 miliónu liber (asi 830 miliónů korun), čímž překonala dosavadní rekord nejdražšího čínského vydraženého výrobku. Ten doposud držel šálek na víno z dynastie Ming, který roku 2014 vydražil magnát z Šanghaje za 27,2 miliónu liber (asi 795 miliónů korun).

Přihazovat se začalo na 7,7 miliónu liber (asi 225 miliónů korun) a do dvaceti minut znal cenný výrobek svého nového majitele. Aukce se zúčastnili lidé po telefonu a jediný člověk, jenž přišel osobně. Vítězem se nakonec stal jeden z těch, kteří soutěžili přes telefon. Ten chtěl zůstat anonymní, není ani známo, odkud pochází.

Foto: Profimedia.cz

Vítěz aukce si přál zůstat anonymní.

Podle společnosti Sotheby’s je miska s průměrem 13 centimetrů zářným příkladem extrémně vzácného čínského porcelánu z císařského dvora z období Severního Sungu. V soukromých rukou mají nyní podobný předmět pouze čtyři lidé na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám