Hlavní obsah

Hrdinná fenka Frida zachránila 12 lidí, teď pomáhá v Mexiku

Novinky, zkr
Mexico City

Sedmiletá fena labradora Frida je oslavována jako hrdinka. Za svůj život už totiž zachránila 12 lidí. A toto číslo zřejmě ještě poroste, protože teď pomáhá záchranářům v Mexiku prohledávat trosky po úterním zemětřesení, při kterém zemřelo nejméně 300 lidí, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fenka Frida pomáhá záchranářům v Mexiku objevit v troskách po zemětřesení známky života Video: Reuters

 
Článek

Frida slouží jako záchranářský pes u mexického námořnictva. V brýlích a botách vyrobených speciálně pro ni pátrá se svým psovodem v Mexico City po známkách života. „Je tady, aby se pokusila pomoct. Aby zjistila, zda nejsou v troskách zřícené (Rébsamenovy) školy živí lidé. Přijeli jsme sem hned v úterý a zůstali jsme doteď,“ vypověděl její psovod Israel Arauz Salinas, který ji cvičí poslední dva roky.

Kolik lidí zatím v Mexiku zachránila, ještě nebylo vyčísleno. Během své kariéry se jí dosud povedlo objevit po různých katastrofách 12 přeživších a dalších více než 40 lidí, kteří neštěstí nepřežili. To je mnohem víc, než mají na svém kontě ostatní záchranářští psi v Mexiku. Frida zasahovala mimo jiné v Ekvádoru po loňském zemětřesení, při sesuvech půdy v Guatemale v roce 2015 nebo o dva roky dříve při výbuchu plynu v mexické metropoli.

Počet obětí překročil 300

Počet obětí úterního zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály podle posledních údajů překročil tři stovky, více než polovina z nich zemřela právě v Mexico City.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odnášejí zraněné po zemětřesení v MexikuVideo: Reuters

Při otřesech se v hlavním městě zřítila i jedna z budov Rébsamenovy školy. Pod jejími troskami zahynulo 19 dětí a šest dospělých, 11 školáků se podařilo zachránit. Ještě v pátek vytáhli záchranáři z trosek přeživší a po dalších stále pátrají.

Epicentrum úterního zemětřesení se nacházelo asi 150 kilometrů jihovýchodně od mexické metropole.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám