Hlavní obsah

V Botanické zahradě začal dýňový podzim. K vidění je na třicet odrůd dýní

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Od soboty 23. září až do 22. října se v trojské Botanické zahradě koná dýňová výstava. Ve spodní části zahrady je k vidění na třicet odrůd tykví hlavně původem z Ameriky, kde je tento druh zeleniny oblíbený už po staletí. Nejexotičtější dýně Lagenárie je ovšem původem z Afriky, ale v Argentině ji místní hojně používají k výrobě tradičních nádob na pití čaje maté.

V Botanické zahradě začal dýňový podzim. K vidění je vidět na třicet odrůd dýníVideo: Novinky

 
Článek

„Letos máme v zahradě americký rok, a protože většina dýní pochází ze střední Ameriky, kde se používaly už od pradávna starými Indiány, tak nás toto období inspirovalo. Proto je zde k vidění aranžmá v podobě indiánských pyramid z Mexika nebo různé obrazce či jsou některé dýně přímo pokresleny indiánskými obličeji,“ řekla Novinkám mluvčí zahrady Klára Hrdá.

Foto: Novinky

Výstava je inspirovaná Amerikou, kde Indiáni dýně používají od nepaměti. Expozice jsou proto stavěny do mexických pyramid.

Největší a nejmenší

V zahradě najdete nejen dýně určené ke konzumaci, ale také ty okrasné. „Největší jsou dýně obrovské. Máme zde i typického Goliáše, což je původem česká dýně. Tyto dýně plodí ty největší plody na světě a pořádají se díky tomu nejrůznější soutěže,“ tvrdí Hrdá a dodává, že ty nejmenší jsou tzv. Baby Boo, což jsou okrasné malé dýně, které jsou velmi oblíbené jako dekorace. Ty se ovšem nejedí, protože mají velmi tvrdou slupku i dužninu.

Ke konzumaci, výrobě polévek nebo koláčů jsou vhodné velké dýně. „Nebo tu máme dýně muškátové, tzv. Butternut, které mají tenkou slupku a vynikající dužninu,“ radí Klára Hrdá.

Důležité je vědět, že pokud chceme takové dýně pěstovat, musíme si dát pozor, aby se spolu nekřížily. Je potřeba se před sázením informovat. Například dýně Goliáš se kříží s dýní Hokaido nebo okrasné dýně se kříží s cuketami.

Foto: Novinky

Původem dýně z afriky se využívá v Argentině k výrobě nádob na pytí maté.

Halloween

Poslední víkend výstavy bude věnován dýňovým hrátkám, kdy si děti budou moci vyrábět různá zvířátka, dekorace. „Jakmile bude Halloween, tak ty velké dýně budou vyřezány a návštěvníci si je zde budou moci zakoupit nebo vyřezat, a tak oslavit svátek Halloween,“ láká do zahrady tisková mluvčí.

V prostorách Botanické zahrady je možnost také ochutnat vynikající dýňovou polévku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám