Hlavní obsah

Pod pokličkou šéfkuchařů Zoo Praha: I zvířata musí občas držet dietu

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

V pražské zoologické zahradě se chovatelé zvířat stávají i hlavními šéfkuchaři. Stejně jako lidé, tak i zvířata mají mlsné jazýčky, jsou v jídle vybíravá a občas přiberou natolik, že pak musejí držet dietu. Chovatelé své svěřence znají natolik, že už vědí, nad čím kdo ohrnuje nos.

Podívali jsme se pod pokličku šéfkuchařům pražské Zoo. Zvířata musí občas držet dietuVideo: Novinky

 
Článek

Třeba v pavilónu šelem mají jasno, tam je hlavní složkou stravy maso. „Kolegyně má tygra sumaterského a ten nežere skopové. Prostě to nepozře. Já mám levharta, ten ho také moc nemusí, ani kozí maso, ono je docela cítit…,“ prozradila o mlsných jazýčcích chovatelka Jolana Nová. Dodala, že šelmy drží každou neděli půst. Krmí se pouze nemocná zvířata, mláďata nebo březí samice.

Denně kromě čtvrtka a neděle tak přivezou do pavilónu nejrůznější maso. Od hovězího přes vepřové, telecí, skopové, koninu až po biologické krmení. Podle Nové mají šelmy nejraději hovězí.

V zimě tloustnou

V zimě mají šelmy mnohem méně pohybu, jako kočky totiž milují teplo, proto v mrazivých dnech více spí. Takže se pak lehce může stát, že díky stejné dávce jídla přiberou na váze. „Když vidíme, že přibírají, tak porce zmenšíme, pak zas přidáváme, je to nepravidelné,“ prozradila Nová.

Foto: Novinky

Šelmy mají v neděli půst.

Primáti nesmí příliš ovoce

To v pavilónu goril a primátů mají stravu pestřejší. „Pro primáty celkově připravujeme krmení třikrát denně, kolem osmé hodiny dostávají snídani, poté kolem jedenácté zeleninovou krmnou dávku a odpoledne ovoce. Gorily, to je něco jiného, ty krmíme pětkrát denně,“ vyjmenovává chovatel David Vala s tím, že s ovocem se ale musí skutečně šetřit.

Foto: Novinky

Gorily mají jiný stravovací režim než ostatní primáti.

Ovoce v přírodě je totiž cukernatostí podobné naší zelenině, proto ho zvířata spořádají více, navíc mají i více pohybu. V zoo je to jinak. „S ovocem se krotíme, pokud krmíme například banány nebo hroznovým vínem, dáváme ho opravdu minimálně. Lemuři ho mají ovoce tak jednou za dva měsíce, snažíme se je krmit spíše zeleninou,“ usmívá se Vala.

Foto: Novinky

S ovocem se musí šetřit, aby zvířata netloustla.

Skromní hrabáči

Hrabáči jsou někdy také vybíraví, ale většinou sežerou vše. „Nejraději mají červy. V přírodě se živí převážně termity, ale to jim nemůžeme v našich podmínkách nabídnout, takže jim je simulujeme kaší,“ řekla chovatelka Barbora Kantorková.

Kaše se skládá z psích granulí, speciálně sušené směsi hmyzu, kondenzovaného mléka, vařené rýže, ovesných vloček, mrkve a jablek. To vše se uvaří a pak rozmixuje. Následně se přidá hovězí maso, syrová vajíčka a banány. Specialita se podává v miskách.

Foto: Novinky

Hrábáči milují speciální kaši.

Přestože se hrabáči moc nepřežírají, i u nich se musí váha hlídat. „Hrabáče pravidelně vážíme, ale oni si to korigují sami,“ tvrdí Kantorková.

Reklama

Výběr článků

Načítám