Hlavní obsah

Lékaři v USA přivedli na svět dítě ve 24. týdnu. Matka už je pátý týden v bezvědomí

Lékaři v americkém městě Ann Arbor v Michiganu byli ve středu nuceni provést císařský řez ženě, která byla teprve ve 24. týdnu těhotenství. Před pěti týdny totiž kvůli nádoru na mozku upadla do bezvědomí a již nebyl čas déle čekat. Podle Daily Mailu, který o události informoval, je novorozená holčička v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmatřicetiletá Carrie DeKlyenová, která měla předtím už pět dětí, se o těhotenství dozvěděla v dubnu. Jen několik dní poté, co jí lékaři diagnostikovali glioblastom, nejčastější mozkový nádor. Bylo jí řečeno, že pokud chce porodit, může s léčbou pomocí chemoterapie začít nejdříve za sedm měsíců.

Lidé s podobným typem onemocnění mají zpravidla desetiprocentní šanci na přežití dalších pěti let. Vzhledem k tomu, že měla na mozku nádor velikosti pomeranče, rozhodla se dítě donosit. Kdyby se rozhodla pro chemoterapii, dítě by zemřelo. Situace se však výrazně zkomplikovala, když teprve v 19. týdnu těhotenství upadla do bezvědomí.

Navzdory tomu, že lékaři chtěli původně počkat do konce září, tedy do 28. týdne těhotenství, rozhodli se, že již není na co čekat. Obávali se, že dítě v matčině děloze zemře, každým dnem se stále méně hýbalo.

Lékaři rodinu varovali, že DeKlyenová může během porodu zemřít. Její život byl totiž stále závislý na dýchacích přístrojích, což celou operaci nesmírně znesnadňovalo. Podle posledních zpráv jsou však žena i dítě na živu, holčička váží 0,6 kilogramu a dostala jméno Life (Život).

Reklama

Výběr článků

Načítám