Hlavní obsah

Australan uvízl v poušti. Pěšky urazil více než 100 kilometrů a musel pít vlastní moč

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenadvacetiletý Tom Mason ze severoaustralského města Darwin si prožil malé osobní peklo, ze kterého jen tak tak vyvázl živý. Po autonehodě zůstal bez vody a potravin v poušti 150 kilometrů od nejbližšího lidského obydlí. Než ho nalezly hlídky, ušel Allan během tří dnů více než 100 kilometrů, během kterých musel pít vlastní moč.

Foto: Profimedia.cz

Australan urazil více než 100 kilometrů pěšky a prakticky bez vody (ilustrační foto).

Článek

Mladý technik se minulou středu vracel ze vzdálené aboriginské osady Pipalyatjara na hranici Severního a Jižního teritoria, kam byl pracovně poslán. Čekala ho přes sedm set kilometrů dlouhá cesta přes městečko Yulara do Alice Springs, kde měl v pátek dopoledne nasednout na letadlo domů do Darwinu.

Během cesty do Yulary, která je nejnáročnějším úsekem a místo silnice zde vede pouze prašná cesta, se Masonovi připletlo do cesty stádo divokých velbloudů. Mladý muž strhl volant a výsledkem byla havárie a zcela nepojízdný vůz.

Mason vyvázl z nehody bez zranění, ocitl se však v pustině 150 kilometrů od nejbližšího obydlí bez jídla, vody a signálu ve svém mobilu. Proč si sebou na výpravu do divočiny nevzal dostatečné zásoby a satelitní telefon zůstává nejasné. V této situaci neměl na výběr a vydal se na strastiplnou cestu australskou pouští pěšky.

Jedinou šancí bylo jít stále vpřed

„Věděl jsem, že buď tam zůstanu a umřu, nebo se pokusím dostat na hlavní silnici a někoho snad potkám,“ sdělil Mason australské televizní stanici 9NEWS. Jeho nadějí bylo, že si někdo z rodiny uvědomí, že se Mason neozývá. Problém byl, že nikdo nečekal, že by se měl ozvat dříve než v pátek ráno, kdy měl nasednout do letadla.

Během následujících šedesáti hodin urazil mladý muž mezi 100 až 120 kilometry. Cestou narazil na odhozenou pet lahev s vodou. Životadárná tekutina mu ve vedru rychle došla, a tak byl donucen pít svou vlastní moč. „Asi třikrát nebo čtyřikrát jsem se svalili na cestu a chtěl jsem to kompletně vzdát,“ řekl Mason. Jediným jeho štěstím bylo, že ještě byla australská zima a teploty nedosahovaly vražedných výšin.

V pátek ráno si Masonovi rodiče povšimli, že se jejich syn nezapsal k nástupu do letadla. Okamžitě zalarmovali policii, jejíž hlídky našly silně dehydrovaného mladíka v pátek v pozdních odpoledních hodinách. „Nedokážu si představit, že bych tam měl strávit další noc,“ sdělil šťastný Mason během setkání se svými rodiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám