Hlavní obsah

Toulaví psi dostali vesty s kamerami. Thajská firma z nich chce udělat strážce pořádku

Novinky, tcs

Thajsko má s opuštěnými psy na ulicích obrovský problém. Po ulicích Bangkoku se potulují stovky tisíc psů, kterých se jejich páníčci lehkomyslně zbavili. Reklamní firma nyní přišla s originálním nápadem, jak pohled místních obyvatel na čtyřnožce, kteří jsou v zemi považováni za podřadné zvíře, změnit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z toulavých psů se mají stát veřejní strážci pořádkuVideo: Reuters

 
Článek

Reklamní agentura Cheil k tomu využívá chytré vesty se zabudovanými kamerami. „Lidé budou brát toulavé psi jako noční strážce, kteří hlídají pořádek,“ sdělil osmadvacetiletý Pakornkrit Khantaprap agentuře Reuters.

Celý systém spočívá v tom, že kamera se aktivuje ve chvíli, kdy se pes rozštěká. Nahrávku kamera rovnou streamuje. Projekt je od března ve zkušební fázi a není zatím ani jasné, komu přesně by měly kamery psích strážců své záznamy vysílat.

„Je to ve všechno na počáteční fázi. Nevíme přesně, jaké budou například ideální úhly kamery. Zatím pracujeme stylem pokus-omyl,“ připustil Martin Turner z organizace na ochranu psů Soi Dog Foundation, která na projektu spolupracuje.

Iniciativu Turner vítá. Kamery by totiž mohly pomoci nejen komunitě, ale i samotným psům, které by se někdo pokusil napadnout. Podle zakladatelů projektu však ještě potrvá několik měsíců, než se budou moct uskutečnit testy přímo v ulicích Bangkoku.

Jen v hlavním thajském městě se odhadují počty potulných psů na víc než 300 tisíc, v celé zemi se pak uvádí zhruba 730 000. Útulky praskají ve švech a stejně dokážou zajistit alespoň trochu důstojný život jen zlomku toulavých psů. Občas jsou psi naháněni a posléze prodáni na maso do Číny nebo Vietnamu, populace se ale neustále rozrůstá.

Od devadesátých let je v Thajsku utraceno více než 200 psů denně. I přesto, že byl v roce 2014 přijat zákon, který postihuje krutost páchanou na zvířatech odnětím svobody až na dva roky a pokutou ve výši 40 000 bahtů (zhruba 26 500 korun), případů týrání příliš neubylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám