Hlavní obsah

Thajští celníci zabavili náklad 136 luskounů – nejpašovanějších zvířat na světě

Novinky, tcs

V noci ze středy na čtvrtek zabavili thajští celníci ve spolupráci s ochránci zvířat zásilku 136 živých luskounů a zhruba 450 kilogramů jejich šupin, která byla zřejmě určena pro malajsijský trh. Luskoun patří k chráněným ohroženým druhům, v Asii je však považován za delikatesu a části jeho těla jsou používány v tradiční čínské medicíně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Thajští celníci zabavili zásilku chráněných luskounůVideo: Reuters

 
Článek

Každoročně je podle odhadů uloveno kolem 100 tisíc luskounů, kteří tak jsou považováni za nejlovenější zvíře na světě. Cena jejich šupin se na černém trhu pohybuje kolem 3 000 dolarů (zhruba 66 000 korun) za kilogram. Není proto divu, že obchod s těmito zvířaty jen kvete a luskounů velice rychle ubývá.

Luskoun je podivuhodné zvíře neznámého evolučního původu a jediný savec, který je obdařen šupinami. Osm různých druhů žije ve střední a jižní Africe a jižní Asii. Některé druhy žijí na stromech, jiné si hrabou nory, avšak pouze jeden z nich je aktivní ve dne.

Kvůli svým šupinám je někdy luskoun přezdíván „artyčok na nožičkách“, jeho anglické jméno pangolin zase odkazuje k malajskému slovu „pengguling“, které znamená „ten, co se valí“.

Za vybíjením zvířat stojí tradiční čínská medicína

Luskounovy šupiny jsou tvořené z keratinu podobně jako naše nehty nebo nosorožčí rohy. Jsou velice tvrdé a dohromady tvoří dvacet procent luskounovy váhy. Díky nim se luskoun stočený do klubíčka zvládne ubránit i velkým kočkovitým šelmám.

Jeho účinná obrana je ale hlavním důvodem, proč ho člověk vybíjí. Vysušené či opečené šupiny slouží v tradiční čínské medicíně jako prostředek na zmírnění paralýzy, podpora laktace či proti hnisu. V minulosti byly šupiny využívány rovněž na výrobu slavnostních zbrojí. Nejde jen o šupiny, jeho maso je ještě dnes považováno v některých zemích za delikatesu.

Minulý rok byl obchod s luskouny celosvětově zakázán, pašeráci a pytláci se ale o to více snaží asijský trh lačnící po šupinách nasytit. Zdaleka největší pašovaná zásilka luskouního masa byla odhalena ještě v roce 2013. Poblíž filipínských vod úřady odhalily čínské plavidlo s nákladem 10 tun masa z tohoto ohroženého druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám