Hlavní obsah

Ošetřovatelé londýnské zoo prokázali vynalézavost, zvířata museli změřit a zvážit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikost a hmotnost zvířat jsou důležitými ukazateli zdraví a duševní pohody, i proto ošetřovatelé londýnské zoologické zahrady tyto údaje každoročně zaznamenávají. Video ze čtvrtečního měření, které poskytla agentura Reuters, však ukazuje, že to mnohdy není úplně jednoduché a že ošetřovatelé musejí používat nápadité metody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Měření a vážení zvířat v londýnské zooVideo: Reuters

 
Článek

V zoologické zahradě je podle údajů serveru BBC celkem 20 166 zvířat, která tvoří 698 různých druhů. Každé zvíře však vyžaduje jinou metodu měření, což je pro ošetřovatele nesmírně náročné.

Tučňáky dostanou na váhu pomocí ryb, u větších zvířat je to komplikovanější. Například lvům ukrývají váhu do trávy a měří je pomocí obřího pravítka, vedle kterého jim na větev stromu pověsí maso ukryté v pytli.

„Hmotnost je mimořádně důležitým ukazatelem zdraví. Výsledky můžeme porovnat s údaji z minulého roku a zjistit, zda došlo k nějaké změně,“ řekl ředitel zoo Mark Habben.

Výsledky jsou volně dostupné

Londýnská zoo si nenechává výsledky pro sebe, ale zaznamenává je do dostupné databáze. Díky tomu mohou zoologické zahrady po celém světě naměřené údaje porovnávat a kontrolovat, zda jsou jejich zvířata zdravá.

Využít je prý mohou ale i lidé, kteří se zaobírají zvířaty v divoké přírodě. Například ochránci přírody v Indonésii mohou určit stáří tygrů pomocí porovnání velikosti jejich otisků tlap s údaji ze zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám