Hlavní obsah

Největší vrakoviště kol na světě? V Šanghaji pomalu rezaví více než 30 tisíc bicyklů

Novinky, tcs

Aplikace umožňující sdílení kol se v Číně těší velké oblibě. Se stále rostoucí popularitou společností, které kola pronajímají, ale přichází i problémy. Číňané se totiž příliš neobtěžují bicykly vracet na vyznačená místa. Šanghajské úřady už z ulic odvezly přes 30 tisíc opuštěných kol a na ulici Čung-sing vznikla dvě obří vrakoviště.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce kol postupně šhangajské úřady stahují z ulic.

Článek

Čínská Šanghaj je město, kde se půjčování kol daří nejvíce na světě. V červnu bylo k mání na půl miliónu kol k půjčení.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěná kola pomalu zarůstají travou.

Kromě oficiálních míst, kde si lze kola vyzvednout a pak vrátit, se ale bicykly začaly objevovat i tam, kde nemají. Lidé je nechávají pohozené na už tak přeplněných ulicích. Místní úřady proto začaly opuštěná kola svážet na jedno místo.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce kol postupně šhangajské úřady stahují z ulic.

Foto: Profimedia.cz

Opuštěná kola začínají místní úřady pomalu stahovat z ulic.

Společnosti, kterým patří, se ale k jejich vyzvednutí příliš nemají. Více než 90 procent nalezených kol patří společnosti Mobike a Ofo. Obě firmy se chystají expandovat do Evropy či Severní Ameriky a jejich hodnota se pohybuje kolem miliardy dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Na rozlehlé dočasné parkoviště se ještě hodně bicyklů vejde.

Úřady se teď v čínských městech snaží jejich činnost regulovat. V aplikaci, ve které si lze kola pronajmout, se nyní budou moci uživatelé registrovat jen pod svým plným jménem, aby byl lépe dohledatelný v případě, že kolo někde pohodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám