Hlavní obsah

Potápěč zachytil námluvy roztoužených sépií

Unikátní záběry sépií se povedlo zachytit u australských břehů instruktorovi potápění Jonathonu Di Ceccovi. Na konci července zachytil migrující hejno sépií uprostřed namlouvacích rituálů. Záběry nyní zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěč zachytil námluvy roztoužených sépiíVideo: Reuters

 
Článek

„Tohle je poprvé, co jsem migrující hejno zahlédl. Vždycky jsem něco takového chtěl vidět,“ sdělil agentuře Di Cecco, který pracuje jako potápěčský instruktor. Vybojovat si možnost se pářit se samicemi je pro samce komplikovanou záležitostí. Sépie se nejdříve vyzývají, kdo bude mít právo samice oplodnit.

Tyto souboje, které probíhají většinou bez fyzického kontaktu, obvykle vyhrává ten největší samec. Vítěz si chapadly přitáhne samici a jedním specializovaným chapadlem jí do otvoru v hlavě strčí sáčky se spermiemi.

Když to nejde silou, vyjde to lstí

Tím ale jeho úloha nekončí. Samec své družky hlídá, dokud nenakladou vajíčka. Během té doby se ostatní sépie pokouší samce znovu a znovu vyzývat na souboj. A právě v tomto okamžiku už dochází i k fyzickým bojům.

Ani ti nejmenší samci však nejsou bez šance. Sépie totiž rostou po celý svůj život, a tak má každý jedinec šanci zvítězit další rok.

Někteří se o oplodnění samic pokoušejí rafinovanou lstí. Změní svou barvu a schovají jeden pár chapadel – samci mají čtyři páry, samice tři. Začnou předstírat, že kladou vajíčka, a tak se dokážou přes hlídajícího samce dostat k samicím.

Pářící období sépií trvá vždy od května do srpna. Být přímým svědkem těchto rituálů ale rozhodně není něco, co by se v australských vodách stalo jen tak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám