Hlavní obsah

Kubánští chovatelé se snaží omezit vysokou porodnost lvů. Antikoncepce nezabrala

Novinky, tcs

Zatímco v těchto dnech přichází ze zoologických zahrad celého světa radostné správy o nových přírůstcích, kubánská zoo v Havaně řeší opačný problém. Tamní lvi se natolik dobře adaptovali na místní podnebí, že se množí víc, než zoo může zvládnout. Chovatelé tak museli přistoupit k umělému řízení porodnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V havanské zoo se rodí tolik lvíčat, že museli lvům nasadit antikoncepciVideo: Reuters

 
Článek

Kubánské zoo se velice daří. Nachází se v ní více než tisícovka zvířat, její Safari park je jedním z největších v Severní, Jižní i Střední Americe. Zoo se pyšní i největším stádem zeber mimo Afriku. Důvodem je zejména podnebí, které je pro většinu živočichů naprosto ideální.

Nejlépe se v zoo daří lvům. V Havaně je chovají už třicet let a od té doby tu přišlo na svět více než 300 lvíčat. Vysoká porodnost začíná být pro chovatele palčivým problémem, protože stav lvů překračuje kapacity zoo a výměnný program s jinými zahradami rovněž nestačí.

Chovatelé proto přistoupili k umělému omezování porodnosti. Nejprve nasadili samicím hormonální antikoncepci, jenže lvice to negativně ovlivnilo. Po vysazení nemohly znovu zabřeznout či odvrhávaly narozená lvíčata.

Nyní se pracovníci zahrady zaměřili na samce. Alfa samcům provádějí vasektomii a ostatní lvy se snaží separovat od samic, co nejvíce je to možné. Zatímco vasektomie neboli přerušení chámovodů funguje spolehlivě, oddělování samců už tak úspěšné není. Mladí lvi totiž nemohou být odděleni stále, a příležitost si tak vždycky najdou. Chovatele tak čeká ještě spousta perné práce, než porodnost omezí na přijatelnou míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám