Hlavní obsah

Ostravské sloní mládě je kluk

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Ošetřovatelům se povedlo zjistit pohlaví mláděte slona indického, které se v ostravské zoologické zahradě narodilo v sobotu 8. července. Je to kluk. Zatím prospívá dobře. Už také saje mateřské mléko. Sameček je v péči své matky, dvacetileté samice Vishesh, která se o něj od začátku příkladně stará. Právo o tom informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

Foto: Zoo Ostrava/Pavel Vlček

Nově narozené slůně je sameček.

Článek

„Pro Vishesh to byl v pořadí třetí porod, ale její první dvě slůňata již nežijí. Při prvním porodu v roce 2011 samici chyběly jakékoli zkušenosti s odchovem mláděte. K prvorozenému samečkovi se chovala agresivně, nevěděla, jak o něj pečovat. Mládě se navíc narodilo předčasně a bylo nedovyvinuté. Několik týdnů po porodu uhynulo na celkovou sepsi organismu,“ připomněla Nováková.

Dodala, že druhým mládětem, které Vishesh porodila v únoru 2014, byla samička Sumitra. „V tomto případě už se u Vishesh projevily částečně nabyté mateřské zkušenosti, k mláděti se chovala dobře, nenapadala je, vše vypadalo nadějně. Malé samičce, která byla vitální, ale chyběl sací reflex,“ podotkla mluvčí.

Foto: Zoo Ostrava/Pavel Vlček

Malé slůně příkladně saje mléko.

Přesto, že se jej chovatelům podařilo nastartovat, mládě se nenaučilo sát mléko ze struku své matky. Bylo proto krmeno umělou náhražkou a jeho budoucnost byla proto velmi nejistá. Nekojená slůňata jsou totiž podle odborníků náchylná k nejrůznějším nemocem a podle dostupných informací se ani nikde jinde na světě nepodařilo uměle dokrmované slůně odchovat. „Sumitra žila necelé dva roky. Uhynula náhle na obávaný sloní herpes, který je pro slony indické téměř vždy smrtelný,“ upřesnila mluvčí.

Tyto dva nezdary však měly pro mladou sloní samici obrovský význam. I když její mláďata žila jen poměrně krátkou dobu, Vishesh během nich získala velmi cenné zkušenosti, které bude moci v budoucnu zúročit při dalším odchovu. „V případě v sobotu narozeného mláděte je zatím předčasné hovořit o úspěšném odchovu, už nyní je ale evidentní, že Vishesh udělala obrovský pokrok – z nezkušené samice se stává pečlivá a starostlivá matka,“ shrnula Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám