Hlavní obsah

Nejmenší katedrálu na světě najdete v britské garáži

Novinky, tcs

V ulici Meredith Road v jihoanglickém Portsmouthu se nachází garáž, kterou byste ještě před pár lety nedokázali rozeznat od jiné. Dnes tam dochází každých 14 dní skupinka lidí, aby společně usedli k modlitbě. „Je to asi ta nejmenší katedrála na světě,“ usmívá se šestapadesátiletý kněz Julian Kent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malá katedrála v garážiVideo: AP

 
Článek

V zelenobílém stavení šest metrů dlouhém a čtyři metry širokém najdete všechno, co má každá katedrála mít. Kentovi se dovnitř garáže podařilo vměstnat oltář, lavice, biskupský stolec a dokonce i varhany. O co menší katedrála je, o to delší má název. Ten zní: Převorská kaple Panny Marie z Beaulieu a Katedrála biskupa Ekumenické církve katolické.

Předělávat garáž na svatostánek začal Julian Kent v roce 2012. Potřeboval tiché a soukromé místo na modlení. Navíc se v té době začal starat o svého vysloužilého kolegu a chtěl, aby starý kněz ještě mohl někde sloužit soukromé mše. Během několika měsíců byl s pracemi hotov.

Kapli, vyzdobenou dle vzoru barokních tradic, Kent nakonec otevřel veřejnosti. Mše jsou zde slouženy každou druhou a čtvrtou neděli v měsíci. „Běžně sem chodí 14 až 16 lidí. Nejvíc jsme jich tu měli 22. Děti seděly rodičům na klínech, ale vešli jsme se,“ vzpomíná na rekordní návštěvnost Julian Kent.

Katedrála to je i přes skromné rozměry

V roce 2016 se Kent stal biskupem Ekumenické církve katolické, velmi mladé odnože křesťanství, která je podstatně liberálnější než staré zavedené církve. Tím se kaple fakticky stala katedrálou.

„Zajisté je to velmi malá katedrála. Ale katedrála to je, neboť katedrála není určena velikostí, ale tím, že se v ní nachází biskupský stolec, který se nazývá katedra,“ vysvětluje Kent.

S úpravami katedrály ještě neskončil. Momentálně má v plánu vybudovat malou zvoničku nad místností s varhany. Ve své katedrále radostně přivítá každého, komu nevyhovují praktiky běžných církví.

Reklama

Výběr článků

Načítám