Hlavní obsah

Před 70 lety se zrodil fenomén UFO

Americký pilot Kenneth Arnold se 24. června 1947 vydal ve státě Washington pátrat po zmizelém vojenském letadlu, za jehož nalezení byla vypsána odměna 5000 dolarů. Místo toho ale podle svého tehdejšího vyjádření spatřil devět zvláštních letících objektů. Jeho zpráva o „létajících talířích“ se stala senzací a dala vzniknout fenoménu UFO.

Foto: Profimedia.cz

Kenneth Arnold.

Článek

Arnold spatřil objekty za jasného dne poblíž hory Mount Ranier. Směřovaly ve výšce tří kilometrů vysokou rychlostí k hoře Mount Adams. Tehdy 32letý Arnold je prý pozoroval několik minut.

Tvar objektů poté přirovnal k „velkým plochým diskům“ nebo „talířkům“ a jejich pohyb popsal jako nepředvídatelný. Tisk se toho chytil a termín „létající talíře“ se velmi rychle uchytil.

Po Arnoldově pozorování se v následujících týdnech a měsících hlášení o spatření podobných objektů velmi rychle množila a na některé z nich je pamatováno i dodnes. Za zmínku stojí třeba údajné přistání mimozemšťanů v Roswellu, jež se stalo i námětem televizních a filmových děl.

Foto: Profimedia.cz

Kenneth Arnold.

Na základě Arnoldovy zprávy a také svědectví personálu letecké společnosti United Airlines, kteří prý spatřili taktéž devět objektů ve státě Idaho, spustilo vojenské letectvo s FBI vyšetřování. Objekty ze zmíněných pozorování byly sice označeny za přelud, došlo ale ke zřízení programů na vyhodnocování hlášení o podivných objektech.

V rámci jednoho z nich, jmenoval se Project Blue Book (Projekt Modrá kniha), došlo poprvé k použití výrazu Unidentified Flying Object (Neidentifikovatelný létající objekt), jehož zkratku UFO zná dnes snad každý. Sám Arnold se po své zprávě stal menší celebritou a o kultu UFO napsal knihu a účastnil se celé řady rozhovorů.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Většinu případů samozřejmě šlo logicky vysvětlit, nicméně našly se i takové, u nichž nešlo dojít k jednoznačnému závěru. I proto je fenomén mimozemských civilizací a neidentifikovatelných objektů silný i v dnešní době, kdy lze navíc rozšířit „senzační a záhadné“ video v řádu hodin po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám