Hlavní obsah

Tradiční honba za sýrem. Bizarní anglický závod opět sledovaly tisíce diváků

Novinky, Barbora Sirová

Bláznivá anglická tradice spočívající v honbě za bochníkem sýra přilákala i letos tisíce nadšenců. Účastnící každoročního závodu mají za úkol chytit kulatou pochoutku spuštěnou ze strmého srázu. Někteří z nich za sýrem válí sudy, jiní ho stíhají hlava nehlava. Pondělní akce se už po několikáté konala na kopci Cooper´s Hill v hrabství Gloucester.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chytání sýru kutálejícího se z kopce je adrenalinovou zábavouVideo: Reuters

 
Článek

Je zcela jedno, jakým stylem se člověk dostane dolů, vyhrává první, kdo chytne sýr. V případě, že se jej nikomu polapit nepodaří, je vítězem ten, kdo se nejdříve dostane za cílovou čáru. Letošním šampiónem je již několikanásobný vítěz a hvězda závodu, 29letý Chris Anderson. Kategorii žen ovládla teprve 18letá Keavy Morganová. Oba závodníci jsou z místní vesnice jménem Brockworth.

Závod v chytání sýra má staletou tradici, kořeny má údajně v pohanském svátku vítání jara. Každoročně láká tisíce diváků a deník The Guardian ho označil za "světově proslulou" poté, co ho v roce 2013 vyhráli účastníci z Japonska a Ameriky.

Nebezpečný sport

Zní to sice jako nevinná zábava, ale ve skutečnosti je chytání sýra docela nebezpečný sport. Když se téměř čtyřkilový bochník rozkutálí z kopce, může dosáhnout rychlosti až 112 kilometrů za hodinu a chytit jej je téměř nemožné. Někteří účastníci se proto z prudkého kopce vrhají střemhlav. Téměř každý ročník se tak neobejde bez zranění.

Bizarní závod je dokonce z bezpečnostních důvodů od roku 2009 oficiálně zakázán. Tehdy se na závod přišlo podívat kolem 15 000 lidí, což byl trojnásobek plánovaného počtu. Deset přihlížejících bylo lehce zraněno a tři závodníci museli být převezeni do nemocnice. Tradice však přežívá dál a občané Brockworthu si jej pro sebe dále organizují. „Nikdo nám nezabrání v závodění,“ řekla BBC jedna z předešlých vítězek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám