Hlavní obsah

Astronaut natočil polární záři z vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled na působivou světelnou show, kterou rozehrává při polární záři naše planeta, se málokomu omrzí. Evropská kosmická agentura (ESA) teď zveřejnila video záře z místa, kam se běžný smrtelník nedostane.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na polární záři zachycenou z vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

ESA publikovala časosběrné video na svých stránkách v neděli. Je složené ze snímků pořízených na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) francouzským astronautem Thomasem Pesquetem a oproti normálnímu videu je 25krát rychlejší.

Devětatřicetiletý Pesquet je na ISS na půlroční misi, během níž provede kolem 50 vědeckých experimentů, uvedla ESA.

Polární záři ve vysoké atmosféře vyvolávají masivní erupce slunečních skvrn. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dále do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Rozlišuje se aurora borealis, tedy severní záře, a aurora australis, která je k vidění na jižní polokouli.

Reklama

Výběr článků

Načítám