Hlavní obsah

V Německu hledají 25 tisíc dobrovolníků pro výzkum. Nabízejí marihuanu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poněkud netradiční výzkum se rozhodla podniknout německá společnost Cannabiskonsum. Ta se chce do hloubky zaměřit na dlouhodobé účinky rekreačního užívání marihuany. Že to nezní nijak zvláštně? Organizace ovšem hledá 25 000 dobrovolníků, kteří by se výzkumu účastnili a pro blaho vědy tuto lehkou drogu užívali. Společnost všem nabízí až 30 gramů marihuany měsíčně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro mnohé uživatele marihuany to může znít jako sen. Přesto se do výzkumu, který se má uskutečnit v Berlíně, přihlásilo zatím jen 2000 lidí. „Je na čase, aby se věda více angažovala v otázce rekreačního užívání této drogy. V Německu ji pravidelně kouří několik miliónů lidí,“ cituje šéfa studie Marka Dörreho německá mutace portálu The Local.

Vedoucí výzkumník projektu Dr. Thomas Schnel dodává, že marihuana byla v rámci drogových výzkumů dlouho opomíjena. „Výzkumy se zaměřovaly pouze na specifické skupiny uživatelů konopí, a to buď na přímo závislé, nebo na ty, u kterých se kvůli užívání rozvinula nějaká duševní porucha,“ tvrdí.

„U většiny lidí se ovšem ani jedno nedostavilo,“ doplňuje. Společnost současně čeká, zda jim k výzkumu udělí povolení německý federální institut BfArM, který se zdravotnictvím a drogami zabývá.

V Německu začátkem roku schválili legalizaci marihuany pro lékařské účely. Užívat ji podle serveru The Local mohou i tak pouze jedinci se závažným zdravotním problémem.

Reklama

Výběr článků

Načítám