Hlavní obsah

V Londýně testují autobus, který nemá volant ani řidiče

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V londýnské čtvrti Greenwich zahájili zkušební provoz plně automatizovaného autobusu, který svou velikostí připomíná spíše malé vozítko pro několik pasažérů. Za tři týdny sveze kolem stovky šťastlivců. Podle britského ministra průmyslu Nicka Hurda mají tato moderní silniční vozidla potenciál snižovat počet dopravních nehod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do zkušebního provozu vyráží v Londýně autonomní autobusVideo: AP

 
Článek

Autobus, který místo řidiče obsluhuje počítač, dosahuje rychlosti až 16 km/h. Na technologii výroby se podle BBC podílelo kolem pěti tisíc lidí. Nemá řidiče, volant ani brzdový pedál. Přesto je prý bezpečný. Dokáže totiž rozpoznat až sto metrů vzdálenou překážku a jakmile zaregistruje něco podezřelého, zastaví se. V rámci testovacích jízd bude v soupravě navíc přítomen školený personál, který může stroj kdykoli zastavit.

Zkušební trasa povede po nábřeží Temže kolem londýnské O2 Arény na prostranství, kde se pohybuje mnoho chodců i cyklistů. Autobus bude při testovací jízdě navigován za pomoci laserových paprsků a pěti kamer.

Ministr Hurd uvádí, že samoobslužné dopravní prostředky mají potenciál zachraňovat lidské životy, ale také umožnit pohodlnou dopravu pro ty, kteří mají například problémy s pohybovým aparátem.

Automatizovaná autobusová doprava v Greenwichi by se podle pracovníků projektu mohla naplno spustit už během dvou let.

Firma Oxbotica, která autobus vyvinula, nedávno testovala i samoobslužné osobní automobily a automatizovanou kyvadlovou dopravu v Las Vegas. Nejdál jsou ale zatím v Singapuru, kde místní firma nabízí automatizované vozy taxi, které si zákazníci mohou objednat přes mobilní aplikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám