Hlavní obsah

Barbie slaví 58. narozeniny. Začala jako blondýna, nyní je i Afričanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panenka Barbie slaví 58. narozeniny. Její postava za tu dobu prošla vývojem od dlouhonohé blondýnky k hračce s různými odstíny pleti, druhy účesů a oblečení i s různými tělesnými proporcemi. Je k dostání ve 150 zemích a každou vteřinu se údajně prodají tři kusy této hračky. Zájem o ní však v poslední době kolísá.

BEZ KOMENTÁŘE: Němka vlastní největší sbírku panenek Barbie. Nechybí ani první z roku 1959Video: Guinness World Records

 
Článek

Barbie se stala inspirací pro mnoho písní i filmů. Výběr úspěšných seriálů uvede stanice Minimax během celého března, kdy kultovní hračka slaví narozeniny, informovala Lucie Firlová.

Globální prodej amerického výrobce hraček Mattel, kam patří značky Barbie nebo autíčka Hot Wheel, se loni ve čtvrtém čtvrtletí snížil o sedm procent. Prodej panenek Barbie přitom v předchozích třech čtvrtletích rostl. Počet prodaných panenek v prvním roce od uvedení na trh činil 350 000 kusů. Dnes se odhady pohybují v řádech miliard.

Mnoho etnických verzí

Barbie má vlastní facebookovou stránku a stala se popkulturním fenoménem. Před dvěma lety se poprvé v komerční reklamě na Barbie objevil chlapec. A Barbie prošla loni zásadní změnou, má nové tvary těla a zastupuje více etnických skupin. Panenky tak mají oslovit širší demografické spektrum.

Foto: Profimedia.cz

Africká Barbie

Postavičku vytvořila podnikatelka Ruth Handlerová společně s designérem Jackem Ryanem a pojmenovala ji po své dceři. První Barbie byla uvedena na trh 9. března 1959 a vyráběla se ve dvou variantách, jako blondýnka a brunetka, vždy oblečená do pruhovaného, černobílého plaveckého úboru. Handlerová se inspirovala německou panenkou Bild Lilli, což vedlo k soudnímu sporu. Nakonec se celá záležitost uzavřela, když americká společnost zakoupila patentová práva na výrobu německé panenky.

Právě v Německu má Barbie velké obdivovatele. Jednou z nich je Bettina Dorfmannová, která je se svými 15 000 'barbínkami' zapsána v Guinessově knize rekordů jako držitelka jejich nejobsáhlejší sbírky.

S Kenem byli od roku 1961, v roce 2004 se rozešli 

Foto: Handout, Reuters

Nová podoba panenek Barbie, jak ji jejich výrobce představil letos v lednu.

Její životní druh Ken Carson byl vyroben v roce 1961. Když hračkářská společnost oznámila v roce 2004 jejich rozchod, informovala o tom média na celém světě. Po sedmi letech se pár dal opět dohromady. Mimo Kena čítá rodina blonďaté panenky téměř dvě desítky rodinných příslušníků a přes 40 domácích mazlíčků.

Vzhledu světoznámé plastové panenky dosáhla díky plastické chirurgii kalifornská modelka Blondie Bennettová, která si vydělává prodejem fotek, na nichž pózuje jako Barbie. Lidské dvojníky má i Ken. Nejznámějším z nich je Brazilec Rodrigo Alves. Přeměna na vysněného opáleného svalovce mu trvala téměř deset let a své tělo si nechal pojistit na milión britských liber.

Týmy psychologů a specializované laboratoře mají v Rusku a v některých sousedních zemích analyzovat hračky, které mohou poškodit dětskou psychiku nebo „vyvolat zájem o sex”. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy zřejmě pozornosti kontrolorů neujde ani Barbie, která prý může u dětí vyvolat komplexy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám