Hlavní obsah

Soví kavárny jsou týrání, tvrdí ochránci přírody

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na kočičí kavárny. V Japonsku letí takové podniky, jako jsou například Soví vesnička či Soví čajovna. Ovšem nikdo tu skutečně nelétá, její obyvatelé jsou totiž přivázáni ke stojanům a denně si s nimi hrají příchozí zákazníci. To je ale trnem v oku ochránců přírody - podle nich ne každé zvíře zvládne neustálou lidskou pozornost a sovy v kavárnách zbytečně pro zábavu hostů trpí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soví kavárny jsou týrání, tvrdí ochránci přírodyVideo: Reuters

 
Článek

V japonských sovích kavárnách, které se v zemi poprvé začaly objevovat od roku 2004, si mohou hosté se sovičkami hrát, hladit je, fotit se s nimi a užívat si všemožně jejich společnosti. I dnes jsou u Japonců i zahraničních turistů velkým hitem, ochráncům přírody to ale dělá starosti.

Podle expertů jsou soví kavárny pro své stálé obyvatele zdrojem velkého stresu. Jejich vyvinutý sluch a zrak trpí kvůli příliš jasně osvětleným prostorám kaváren a hluku v nich. V podnicích jsou také neustále přivázány ke stojanům - pták, který je přirozeným nočním lovcem se tak sám nedokáže pohybovat. Z neustálého stresu mohou sovy být dokonce sebedestruktivní a samy si ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Dát si espresso a vytofit se se sovičkou. Soví kavárny jsou v Japonsku stále velmi populární.

Veterinář Nobumoto Izawa ale vidí situaci trochu mírněji. „Soví kavárny mohou existovat, ovšem jejich majitelé by měli dohlížet na to, aby ptáci nebyli zbytečně vystresovaní. Musí se postarat o to, aby jejich ptáci byli šťastní a spokojení.“

Zástupkyně kavárny Soví vesnička Ava Matsudová říká, že si je podnik samozřejmě vědom problému. „V některých sovích kavárnách mají málo zaměstnanců a nechávají zákazníky se sovami o samotě - ti lidé navíc nevědí, jak se k ptákům chovat. V naší kavárně ale nikdy nemohou vstoupit k sovám sami, vždy je s nimi náš člověk, který jim vysvětlí, jak se mají chovat, jak se mohou ptáků dotýkat, a nechat je odpočinout, když vypadají unaveně.“

Sovy v Japonsku prý přináší štěstí

Japonci si celkově užívají podniků, které jsou věnované různým domácím zvířatům. Nejen v Tokiu mohou navštívit dnes už celosvětově rozšířené kočičí kavárny, které pomáhají hostům po práci s chlupatými společníky vypustit stres. V místních kavárnách a barech také najdete tučňáky, kozy nebo ježky.

V tokijské zábavní čtvrti Harajuku je přitom více jak pět kaváren se sovami. V Japonsku jsou považovány za symbol štěstí, a proto jsou podle ochranářů sovy největšímu počtu zákazníků vystaveny právě na konci roku. „Jen za minulý rok v jedné kavárně pošlo sedm sov,“ dodává aktivista Okada z Animal Rights Centre, přičemž nezmínil přesné jméno kavárny. Podnikům s nočním ptactvem asi tedy jen tak neodzvoní.

Reklama

Výběr článků

Načítám