Hlavní obsah

Masopustní veselí vyvrcholilo žižkovským průvodem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden z posledních masopustních průvodů, který se uskutečnil v úterý 28. února na pražském Žižkově, přilákal stovky lidí. Tamní ulice a náměstí ožily v nejrůznějších rytmech a barvách. Všem, kdo měli chuť, se cestou rozdávaly jitrnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Masopust v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Čtyřdenní oslavy vrcholí průvodem, který v 17 hodin vyrazil z náměstí Jiřího z Poděbrad a skončit má v parku u stadiónu Viktorie Žižkov. Zastávku si udělal ještě před žižkovskou radnicí na Havlíčkově náměstí, kde si symbolicky převzal klíč od pražské čtvrti Žižkov.

Foto: MÚ Prahy 3

Trasa průvodu

Návštěvníci masopustního veselí mohli ochutnat tradiční zabijačku, cukrářské delikatesy, pivo z velkých i malých pivovarů či klasický svařák.

Žižkovský masopust patří se svou 24letou tradicí k nejpopulárnějším akcím v metropoli.

Záznam masopustního veselí, které vyvrcholilo Žižkovským průvodem Video: Novinky

Masopust byl v minulosti slavnostním obdobím mezi Vánocemi a postní dobou. Konaly se během něj taneční zábavy, zabijačky i svatby. Jeho počátek je stanoven po svátku Tří králů, konec závisí na datu Velikonoc a spadá do období od poloviny února do počátku března. Popeleční středou začíná postní doba, období přípravy na Velikonoce.

S masopustem se pojí typický jídelníček, jemuž dominují mastná a tučná jídla. Lidé si při něm měli najíst tolik, aby vydrželi celý rok. Tradiční masopustní jídlo jsou koblihy z vláčného kynutého těsta. Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data.

Reklama

Výběr článků

Načítám