Hlavní obsah

Na Slovensku odlili zvon pro papeže, při jeho výrobě použili české pivo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská zvonařská rodina Trvalcových z Žarnovice odlila ve čtvrtek desetikilogramový zvon určený pro papeže Františka. Při jeho výrobě použili také plzeňské pivo.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Slovensku odlili zvon pro papeže Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Výrobek slovenských zvonařů bude součástí daru papeži u příležitosti Velikonoc. „Je to pro nás velká čest odlévat zvon pro papeže. Zdobí ho reliéf Baziliky svatého Petra ve Vatikánu od akademické malířky Zuzany Komendové,“ řekl Novinkám Michal Trvalec (61), který vyrábí zvony společně se svým 34letým synem.

Tento papežský poputuje v dubnu přímo do Vatikánu. „Na začátku výroby vzniká šablona, jádro a model. Důležitou součástí výroby je samozřejmě odlévání, čištění, cizelování a výroba srdce zvonu,“ dodává Trvalec.

Pivo přidávají mistři do speciální hliněné směsi, která se používá při výrobě formy zvonu především ve fázi zdobení. „Pivo obsahuje škrob a hlína pak dobře lepí a dobře kopíruje reliéfy. Nejlepší zkušenosti mám s plzeňským ležákem. Zvon se pak odlévá při teplotě 1200 stupňů,“ vysvětluje Trvalec.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Michal Trvalec připravuje formu na zvon.

O výrobu zvonu pro papeže Františka ho požádal pivovar z Plzně. Toto české město totiž pravidelně posílá do Vatikánu u příležitosti Velikonoc speciální várku plzeňského ležáku. Před více než sto lety totiž lékaři doporučili tehdejšímu papeži Lvu XIII. jako lék právě pivo z Plzně a tato tradice se zachovala.

Trvalec začal vyrábět zvony v roce 1990. „V okolních státech se zvony vyráběly, tak jsem chtěl, aby i na Slovensku vznikla rodinná dílna. Vyrobili jsme jich už tisícovku, ročně asi dvacet,“ říká zvonařský mistr. Rodinná firma dodává zvony především na Slovensko, ale i do zahraničí. Jeden je dokonce až ve vzdálené Kanadě.

„Fyzicky i psychicky je výroba zvonů dost náročná. Abych se udržel v kondici, hodně sportuji. Běhám maratón i půlmaratón,“ vysvětluje tajemství své skvělé kondice Trvalec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám