Hlavní obsah

Krmení tučňáků v pražské zoo

– Praha
Novinky, kčt

Zatímco tučňák Milovník se nechá od chovatelů během krmení i pohladit, tučňák Vztekloun má sklon je spíše klovnout. Nejen tyto dva, ale všechny tučňáky z pražské zoo při krmení mohli díky živému přenosu pozorovat i čtenáři Novinek.

Krmení tučňáků v ZOO PrahaVideo: Novinky

 
Článek

V pražské zoo v současné době chovají 29 tučňáků Humboldtových. Přirozené prostředí těchto zvířat je pobřeží Jižní Ameriky.

„Tučňáci se ve volné přírodě živí různými mořskými živočichy, především rybami, ale také korýši či hlavonožci. V zoo je krmíme třikrát denně, a to směsí ryb – dostávají huňáčky, šproty, sledě, makrely a občas také olihně,” řekl Novinkám chovatel tučňáků Jakub Mezei.

Foto: Václav Šilha, Zoo Praha

Tučňák Humboldtův v pražské zoo

V zoo se snaží naučit tučňáky na krmení z ruky. „Je to lepší, protože se nás pak nebojí a my si je pak můžeme zblízka prohlédnout a zkontrolovat jejich zdravotní stav,” uvedl Mezei.

Záznam z krmení tučňáků

Tučňáky v zoo rozeznávají podle teček na břichu. „Každý je má úplně jiné, je to stejné jako s lidskými otisky prstů. Rozeznávat je musíme z toho důvodu, kdyby byl některý z nich nemocný a potřeboval dostat léky, tak abychom je nedali nesprávnému,” vysvětlil chovatel.

Milovník a Vztekloun

Tučňáci jsou prý velmi zvědavá zvířata a vše nové si v expozici rádi prozkoumávají.

„Musíme si dávat velký pozor na ostré zobáky, jejich klovnutí je velice bolestivé,” popsal Mezei. „Také musíme hlídat, aby nás neohodili svým trusem. Občas nám přijde, že to dělají schválně a čekají, až se k nim otočíme zády, a pak nás sestřelí,” doplnil.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Tučňák Humboldtův v pražské zoo

Třikrát týdně tučňáci dostávají vitamíny a minerální látky. A zvláštní péči věnují chovatelé také vodě v jejich bazénech. „Musíme ji prosolovat a také dbát na to, aby v ní nebyl chlór, který by dráždil jejich oči,” popsal Mezei.

Nejstarší tučňák trojské zoo se jmenuje Milovník. „Vylíhl se v roce 1994 a byl uměle odchován lidmi. Má velice přátelskou povahu, a dokonce se od chovatelů nechá občas pohladit,” sdělil chovatel.

Přesným opakem Milovníka je prý tučňák jménem Vztekloun. „Velice rád vyvolává mezi tučňáky šarvátky a chovatele během úklidu či krmení často klove,” doplnil Mezei.

Návštěvníci zoo mohou sledovat komentované krmení tučňáků během zimní sezóny o víkendech vždy od 11 hodin, přes hlavní sezónu každý den taktéž od 11 hodin.

Reklama

Související články

Jak se v pražské zoo krmí draci z Komoda

Jednou za tři až čtyři týdny probíhá v pražské zoologické zahradě vždy v sobotu krmení varanů. Veřejnost má tak možnost vidět tyto ještěry, jak si bez potíží...

Výběr článků

Načítám