Hlavní obsah

Hrej a neplať 2/2002

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes všechny změny provázející Novinky dostanete každý týden své tři hry zdarma. A začínáme pěkně od podlahy: jednou velice brutální adventurou, povedenou logickou hrou a ...

Článek

Život není krásný

Když jsem slíbil pořádný začátek nového roku na "nových Novinkách", měl jsem na mysli hru, jakých by se letos mělo urodit co nejvíce (tedy co se freeware žánru týče): amatérských, českých a nad míru originálních. Vše dokonale splňuje adventura Martina Pohla (nejedná se sice o žádného mého příbuzného, ale soudě dle jeho výplodů, jistě bych si s ním dobře rozuměl).

Určitě si říkáte, co může být na amatérské adventuře složené z pár statických lokací tak originálního? Její zpracování - zatímco většina autorů se snaží o jakési humorné podání celého příběhu, zde jste naprosto nekompromisně konfrontováni s realitou hrubšího zrna: drogy, násilí, vraždy, bezdomovci a jiné podobné jevy. Obzvláště pikantní je, že hned v intru se na vás sesype několik sprostých slov, kterýmižto je prošpikován každý další dialog nebo popis, vylije pár litrů krve, načež jste upozorněni, že hra není pro citlivé jedince.

Vše je sice zlehčováno amatérským provedením, takže to působí skoro jako parodie, ale když si uvědomíte, že člověk závislý na drogách ve finanční tísni by mohl začít jednat tak, jak vám to předkládá příběh této adventury, docela vás zamrazí v zádech a příběh natolik zaujme, že i přes značné pokulhávaní hry v oblasti zpracování, u ní vydržíte celkem dlouho. A o to tady přeci jde.

DOWNLOAD, homepage, 2.5 MB, 9/10

Rock Solid

Pokud vás předchozí hra natolik znechutila, že uvažujete přestat se čtením, pak v něm rozhodně setrvejte, protože během hraní následujícího titulu se nedozvíte ani jedno sprosté slovo, vlastně se nedozvíte žádné - jedná se o čistě logickou záležitost.

I tentokráte můžeme Rock Solid pochválit za originalitu, i když někteří skeptici tvrdí, že v tomto žánru her už nelze vymyslet nic nového, protože vše zde již v určitých obměnách bylo.

Hrací plocha je rozdělena do čtvercové sítě: jeden čtvereček je přidělen vašemu "hrdinovi", jiné zase obsahují kostičky se šipkou nebo jsou prázdné. Jak si tak posunujete svoji kostku, ty, na nichž jsou nakreslené šipky souhlasného směru se posunují s vámi. Bludiště, jíž máte projít na své cestě k východu, se tak mění pohyb od pohybu a někdy se vám může stát, že jednoduše uvíznete. Naštěstí je zde ale malá finta, stačí namířit kurzorem myši na kostičku, kterou chcete zničit, a stisknout mezerník.

Ve vyšších úrovních se k bludišti přidávají další zákeřné objekty, jimž není radno plést se do cesty, takže budete mít o zábavu postaráno.

DOWNLOAD, homepage, 1.5 MB, 8/10

Becher Train

A na závěr tady pro vás mám jeden remake populární české hry Vlak. Skalní hráči nebo mí pravidelní čtenáři ji dozajista dobře znají, princip je podobný, ne-li úplně stejný jako u hry Had známé z mobilních telefonů: sesbírat vše, co je na hrací ploše a šup s tím do vchodu.

Samozřejmě se na hrací ploše nacházejí všelijaké překážky a i samotná délka vláčku roste, takže ve vyšších úrovních se jedná o docela tuhý logický oříšek.

To bylo jen pár slov pro ty, kteří by snad Vlak neznali.Jistě si všimnete, že v názvu této hry se nalézá pojmenování jednoho populárního nápoje a není to náhoda. Jedná se totiž o produkt soutěže Becher Game, kde mají tvůrci za úkol vytvořit hru propagující Becherovku. Na více her s podobnou tématikou se můžete těšit v následujícím vydání.

DOWNLOAD, homepage, 1.4 MB, 6/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám