Hlavní obsah

Voják strávil nedobrovolně přes 50 let v cizí zemi

Novinky, dov

Uplynulo několik týdnů od ukončení Čínsko-indické války, kdy se v roce 1963 čínský voják Wang Čchi zatoulal za hranice svých bývalých nepřátel. Indové jej zadrželi a Wang od toho okamžiku nemohl opustit jejich zemi. Až po více jak 50 letech mu místní vláda udělila povolení odcestovat zpět do Číny, aby se mohl shledat se svou rodinou, informovala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voják strávil nedobrovolně přes 50 let v cizí zemi Video: Reuters

 
Článek

Wang Čchi byl vystudovaný zeměměřič a v průběhu války mezi Čínou a Indií v roce 1962 stavěl čínským vojákům silnice. Válka skončila po jednom měsíci, ovšem letitý boj pro Wanga teprve začal. Voják se několik týdnů po ukončení konfliktu zatoulal kus od čínského tábora a omylem překročil indickou hranici. Když už byl u konce svých sil, našel vozidlo Červeného kříže, jehož pracovníci ho předali indické armádě.

Ta čínského vojáka obvinila z podezřelého vniknutí na indické území a Wang poté strávil více jak sedm let v několika různých věznicích, než konečně vláda rozhodla o jeho propuštění. Bohužel to ale nebyl konec jeho trápení. Byl jen přestěhován do odlehlé vesnice Tirodi ve státě Madhjapradéš a Indii už poté nesměl opustit.

Uplynulo 54 let a na starého válečného veterána se usmálo štěstí. S pomocí čínských diplomatů mu indická vláda konečně udělila potřebné dokumenty k vycestování ze země. Jestli Wang Čchi zůstane v rodném Sien-jangu, je ale nejisté – za půl století, které v Indii prožil, si totiž založil svou vlastní rodinu.

V roce 1975 se na popud přátel oženil s místní dívkou, s níž má dnes několik dětí. Wang již je dokonce dědečkem. Za více jak 50 let měl s domovem minimální kontakt. Domů psával pravidelně, ovšem odpovědi mu nechodily – až v 80. letech si s rodinou přes dopisy vyměnil aktuální fotografie a v roce 2002 měl možnost mluvit po telefonu se svou matkou, která měla přání jej naposledy vidět předtím, než zemře. I když se Wang snažil získat povolení od místních úřadů, nikdo mu nevyhověl. Jeho matka zemřela v roce 2006. Až o tři roky později za ním přijel jeho synovec jako turista a pomohl mu získat potřebné dokumenty k vyřízení pasu.

Návrat do Číny 

Po 54 letech se Wang Čchi v doprovodu svého syna, snachy a vnoučete vypravil na cestu do Číny, kde na něj čekalo obrovské přivítání od jeho bratrů, sester, starých přátel ze školy, a dokonce i z vojny.

Wang Čchi má už konečně svůj vlastní čínský pas a Indie jej už nezadržuje. K jeho případu indické úřady přiznávají, že doposud chyběl dostatečný zájem k jeho vyřešení. Jestli tedy Wang zůstane na stará kolena v rodném městě, nebo se vrátí za svou rodinou do domova, který mu byl zároveň i vězením, je jen na něm. „V Indii mám rodinu,” řekl reportérům BBC, kteří jako první upozornili na jeho případ. „Kam jinam bych šel?”

Reklama

Výběr článků

Načítám