Hlavní obsah

Voják sebou praštil při střídání stráží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střídání stráží je věc, kterou vojáci pečlivě nacvičují a dávají si záležet, aby ji provedli precizně, protože tuto ceremonii často sledují turisté. K chybce ale čas od času dojde, jak ukazuje video z Athén.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voják se natáhnul při střídání strážíVideo: AP

 
Článek

Na záběrech z nedávné doby je vidět, jak jeden z vojáků při ceremoniálním kroku, při němž gardisté zvedají nohy vysoko do vzduchu, nešťastně podklouznul na hladkém povrchu a dopadl na tu část těla, kde končí záda. Jeden z jeho kolegů mu rychle přispěchal na pomoc a poté se mohlo pokračovat dál.

Příslušníci národní gardy se střídají před parlamentem na náměstí Syntagma v samotném srdci hlavního města Řecka. Populární obřad se koná každou neděli o jedenácté dopoledne.

Gardistům se říká Evzoni, což bylo v minulosti označení pro elitní jednotky pěchoty řecké armády. Dnes jsou to vojáci strážící historické objekty v Athénách. Jsou vybíráni z jednotek běžné armády a musejí být vysocí alespoň 187 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám