Hlavní obsah

Finové vědí, jak si užít zimu - v zamrzlém jezeře si vyřezali kolotoč

Novinky, dov

Mrzne, až praští - a kdo jiný by to měl vědět lépe než Finové. Ti se v mrazech ale neschovávají celé dny pod dekou se šálkem silné kávy. Lidé z městečka Lohja si pomocí motorové pily a přívěsného motoru na zamrzlém jezeře vytvořili točící se kolotoč. Nevěříte? Podívejte se na video.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Finové si v ledu vyřezali kolotočVideo: Reuters

 
Článek

Smích, veselí, táborák, muzika a teplé nápoje s něčím ostřejším. Takhle vypadá letošní zima na zamrzlém jezeře u městečka Lohja, které leží na jižním pobřeží Finska. Místní se tu rozhodli v mrazech pobavit podle svého. Vzali motorovou pilu, přívěsný motor pro lodě a začali tvořit divy.

Do hluboce zamrzlého jezera vyřezali dokonalý kruh a bez starostí se na takto vzniklé kře začali bavit. Aby to bylo ještě zábavnější, na kraj kruhové kry přidělali přívěsný motor poháněný solární energií. Vznikl tak „přírodní“ kolotoč, na kterém místní dokonce uspořádali malý večírek. Pozadu nezůstaly ani malé děti, které beze strachu z pevného ledu přeskakovaly na točící se kru.

Tento nápad přišel z hlavy spisovatele a experta na energetiku, Janne Kapyletho. Ten proces tvorby pohyblivé kry-kolotoče publikoval na YouTube a z celého světa mu od té chvíle přichází nadšené reakce. A není divu - v Čechách máme sice už mrazů plné zuby, ale tohle bychom si přáli také vyzkoušet!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám