Hlavní obsah

Ledový muž Ötzi asi naposledy jedl jihotyrolský špek

Posledním jídlem ledového muže Ötziho, který zemřel před více než 5300 lety a jehož mumie byla objevena počátkem 90. let v tyrolských Alpách, byl nejspíš kus sušeného jihotyrolského špeku. Naznačují to výsledky nejnovějších analýz obsahu jeho žaludku, informovala ve čtvrtek agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Takto nějak mohl Ötzi podle vědců vypadat.

Článek

To, že Ötzi naposledy jedl maso kozorožce, je již známo dávno.

„Sušené syrové maso si zachovává svoje vlákna, tak, jako jsme to teď objevili v Ötziho žaludku; procesem vaření nebo grilování se tato struktura ztrácí,“ sdělil odborník na mumie Albert Zink z evropské akademie EURAC v Bolzanu.

Foto: Profimedia.cz

Takto nalezli Ötziho turisté v 90. letech minulého století.

Syrové maso by se podle něj rovněž mnohem rychleji zkazilo. Ötziho luk navíc nebyl dokončený a připravený k lovu. Protože byl ledový muž nalezen na italské straně Alp v Jižním Tyrolsku, vycházejí vědci z toho, že se jedná o špek z této oblasti.

Ledový muž žil v období eneolitu, mezi lety 3350 a 3100 před naším letopočtem. Zemřel na vykrvácení poté, co byl zasažen šípem do zad. Mumie byla objevena v září roku 1991 v téměř neporušeném stavu. V současné době je mumie vystavena v archeologickém muzeu v Bolzanu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám