Hlavní obsah

Populární „umělec“ propásl svou první vernisáž kvůli zimnímu spánku

Novinky, vps

V jedné galerii ve finských Helsinkách začala v úterý výstava obrazů 17letého umělce, o jehož díla je poměrně velký zájem. Sám mistr ale přítomen nebyl, protože zrovna hibernuje. Jedná se totiž o medvěda hnědého, který našel zálibu v malování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Finská galerie uspořádala výstavu medvědoviVideo: Reuters

 
Článek

Medvěd jménem Juuso žije v centru pro zvířata v Kuusamu na severu Finska, kde se ho ujali, když byl osiřelé mládě.

Juuso se tam jednoho dne během probíhajícího malování dostal k barvě, kterou začal svými tlapami roztírat. Ošetřovatelé si všimli, že se mu to líbí, a od té doby ho v tom podporují — ve výběhu mu nechávají barvu a papír, aby se mohl vyřádit.

„Juuso maluje ve svém volném čase. Když chceme, ať něco vytvoří, neposlechne. Dělá to sám od sebe, když ho necháme na pokoji,“ citovala agentura Reuters jednoho z ošetřovatelů medvěda Pasi Janttiho.

Zařízení, v němž 423kilogramový drobeček žije, v minulosti vytěžilo z prodeje Juusových děl kolem 8000 eur (cca 216 tisíc korun) a k prodeji jsou i aktuálně vystavované obrazy.

K dispozici je 11 kusů v cenách od 50 do 4000 eur (zhruba 1350 až 108 tisíc korun). Výtěžek z výstavy bude použit na natočení dokumentu o medvědech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám