Hlavní obsah

Létající auto unese 500 kilo nákladu a umí až 190 kilometrů za hodinu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po 15 letech vývoje se odlepilo od země létající auto izraelské technologické společnosti Urban Aeronautics. Stroj pilotovaný na dálku unese 500kilogramovou zátěž, takže zvládne přepravit i lidi. K jeho nasazení do ostrého provozu ale ještě zbývá minimálně několik let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autonomní létající auto se dokáže dostat do dosud nepřístupných místVideo: Reuters

 
Článek

K prvnímu testovacímu letu došlo už v listopadu. Rafa Yoeli, který za projektem stojí, pro agenturu Reuters uvedl, že zkouška dopadla dobře. Objevily se jen menší problémy s odesíláním dat ze senzorů.

Jeden a půl tuny těžký stroj prý dokáže letět rychlostí až 190 kilometrů za hodinu a ve vzduchu ho drží kryté rotory, takže může na rozdíl od helikoptéry létat bezpečně mezi budovami a v blízkosti drátů elektrického vedení, aniž by hrozilo jejich poškození.

„Představte si špinavou bombu ve městě a chemickou látku nebo něco podobného a toto auto, které by se tam mohlo dostat pilotované na dálku a vyčistit tu oblast,“ řekl Yoeli.

Yoeliho příklad je namístě, izraelský podnikatel, který svou firmu založil před 15 lety, počítá s využitím svého stroje právě pro armádní účely. První kusy by mohl dodat v roce 2020, cena jednoho je 14 miliónů dolarů, což je v přepočtu asi 365 miliónů korun. Zatím však má firma ještě dost práce, auto musí mimo jiné nejprve splnit standardy leteckého úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám