Hlavní obsah

Stovky turistů přišly za Santou Clausem domů a vyprovodily ho na cestu

– Finsko

Santa Claus, který je podle tradic v některých zemích tím, kdo hodným dětem rozdává dárky, v pátek večer slavnostně opustil svůj domov, který se nachází ve finském městě Rovaniemi. Jeho odjezd doprovázela velkolepá show.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Santa oficiálně vyrazil na cestu rozdávat dárky po celém světěVideo: Reuters

 
Článek

Přestože Santa Claus většinu času tráví v dílně na severním pólu, jeden z jeho  oficiálních domovů je finském Rovaniemi asi 10 kilometrů jižně od severního polárního kruhu. Stovky turistů se zde v pátek shromáždily společně s místními obyvateli, aby mu zamávaly na cestu v jeho nejvytíženějším čase v roce.

Santa a jeho elfové zahájili představení tanečním a pěveckým vystoupením, a vyzvali přihlížející, aby jim popřáli mnoho štěstí. Santa k fanouškům krátce promluvil jak ve finštině, tak i v angličtině.

Za velkolepých ovací nasedl Santa na saně a zamířil na severní pól, kde si musel vyzvednout zbytek sobů a dokončit poslední přípravy před rozvážením dárků natěšeným dětem z celého světa.

Jméno Santa Claus vzniklo zkomolením zkomoleniny. V Nizozemsku se totiž Svatému Mikuláši (Sint Nicolaas) postupně začalo říkat Sinterklaas, z čehož vlivem špatné výslovsnosti vznikl dnešní Santa Claus. Je to legendární postava, která v mnoha zemích na Vánoce dává dárky hodným dětem. Je zobrazován jako oblý, veselý, bělovousý muž nosící červený klobouk s bílým lemem. Podle legendy žije na dalekém severu v kraji věčného ledu. V americké verzi přilétá na svých saních takžených létajícími soby. Do domu se dostává komínem tak, že do něj skočí a přistane v krbu. Tam dá do punčoch dárky.

Řada lidí ve střední Evropě, kde je rozdávání dárků v kompetenci Ježíška, ale tradiční santovské atributy vnímá negativně jako výraz expanze americké kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám