Hlavní obsah

Japonské popové boubelky bojují proti předsudkům vůči obezitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrá konkurence panuje mezi tisícovkami Japonců a Japonek toužících stát se novou popovou hvězdou. Nyní se ale mezi nimi objevila nezvyklá skupina, která si získává slávu – čtyři boubelaté dívky, jež se snaží bojovat proti předsudkům vůči obezitě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Japonské popové boubelky bojují proti předsudkům vůči obezitěVideo: Reuters

 
Článek

Jak napsala agentura Reuters, Japonsko patří k zemím s nejnižším počtem obézních lidí v rozvinutém světě, kde se rozrůstá počet mladých žen trpících podváhou. Tyto ženy přežívají na drastických dietách, aby uspokojily touhu společnosti po štíhlém těle. Lidé obdaření nějakým tím kilem navíc se stávají častým terčem vtipů a zesměšňování ve sdělovacích prostředcích a běžné je pro ně označení „debu“ – tlusťoch.

Skupina tvořená čtyřmi téměř slovansky zaoblenými japonskými dívkami se jmenuje Pottya, což je slangový výraz pro boubelky. Měřeno rozměry skutečně obézních západních obyvatel, nejsou nijak zvlášť tlusté, ale na japonské poměry mají dost nadprůměrnou váhu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Skupina Pottya při vystoupení v Tokiu.

„Lidé si myslí, že mít nějaká ta kila navíc je známkou lenosti a nedostatku sebeovládání,“ řekla Mičiko Ohašiová, která je s 87 kilogramy a výškou 167 centimetrů nejtěžší členkou kapely. „Stala jsem se idolem v naději, že tenhle stereotypní obraz budu schopná změnit. Když lidi uvidí, jak se snažíme, abychom si splnily svůj sen, pak pochopí, že i silnější lidé dokážou tvrdě zabrat.“

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Členky skupiny Pottya při tréninku.

Když v loňském roce dívky vstoupily na scénu populární hudby, vnímali je diváci spíš jako vtip a parodii. Ale tento postoj se pomalu mění, dívky vydaly dvě alba a stoupá počet jejich živých koncertů i televizních vystoupení.

Hmotnost členek kapely sahá od 63 do 87 kilogramů, přičemž jejich průměrná váha 76 kilogramů je asi o 26 kilo vyšší než japonský průměr pro dívky ve věku 13 až 18 let. Jejich BMI, tedy poměr váhy k výšce, je od 27,4 do 31,2. Lékaři pokládají BMI nad 25 za nadváhu a nad 31 za obezitu.

„Jsme opravdu hodně těžké, ale chceme svou váhu použít, abychom otřásly světem popových idolů,“ dodala Ohašiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám