Hlavní obsah

Selfie se žralokem je mezi turisty vyhledávaným zážitkem

Novinky, ČTK, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port Lincoln

Jakmile se na hladině moře objeví pověstná ploutev žraloka, začínají někteří lidé panikařit. Když jsou ale dobrodruzi v bezpečí ocelové klece, není se čeho bát. V Austrálii si takový zážitek lze dokonce koupit. Když se poštěstí, odnesete si domů suvenýr ve formě selfie s obávaným mořským predátorem. Této atrakce hojně využívají i děti!

Foto: Profimedia.cz

Fotografie se žraloky si pořizují i děti.

Článek

Hlava s potápěčskými brýlemi a kousek za ní vyceněné zuby žraloka bílého. Tak vypadají fotografie, jimiž se chlubí turisté, kteří navštívili australské město Port Lincoln.

„Je velmi těžké takovou fotku udělat. Mnohem těžší, než se může zdát. Ale když se to podaří, tak je to velmi dobrý snímek,“ uvedla marketingová manažerka společnosti zprostředkovávající ponory se žraloky Nicol Wrightová pro news.com.au.

Zájemci o žraločí selfie se nalodí na palubu lodi, se kterou doplují na místo, kam posádka láká žraloky na návnadu. S potápěčským vybavením se pak ponoří do moře. Před čelistmi žraloků odvážlivce chrání železná klec.

V relativním bezpečí se pak lidé fotí ve chvíli, kdy se žraloci blíží. Někdy jsou jejich hlavy vzdálené na dosah ruky i blíž. Veřejně dostupná videa dokazují, že ponor za žraloky může být skutečně děsivý zážitek. Klec s lidmi ve zvířatech budí zvědavost a často do ní vrážejí a snaží se dostat dovnitř. O to překvapivější je, že žraločí selfie si pořizují i děti.

Foto: Profimedia.cz

V Austrálii si můžete udělat selfie se žralokem bílým.

Velký bílý žralok dosahuje délky přes 6 metrů. Váží někdy i více než 3 tuny. Dožívá se i sedmdesáti let. Je přezdívaný také jako lidožravý žralok, protože je zodpovědný za nejvíce nevyprovokovaných útoků na lidi. Po odvysílání filmu Čelisti jeho pronásledování námořníky a rybáři ještě zesílilo. Přitom žralok lidi systematicky neloví, smrtelných útoků bývá 1,5 ročně. Momentálně je veden jako zranitelný druh, který může v brzké době čelit hrozbě vyhubení.

Reklama

Výběr článků

Načítám