Hlavní obsah

Během oslav vzplál horkovzdušný balón a začal z něj sršet ohňostroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během festivalu Tazaungdaing v myanmarském městě Taunggyi museli diváci utíkat poté, co jeden z horkovzdušných balónů ve vzduchu vzplál a začal okolo sebe pálit ohňostroj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Během oslav vzniku buddhismu vzplál horkovzdušný balónVideo: CRAIG HOLMES / INSTAGRAM/@roadtoyangon, Reuters

 
Článek

Festival Tazaungdaing, známý také jako Festival světla, je každoroční oslavou vzniku buddhismu. Horkovzdušné balóny, které jsou stavěny místními obyvateli, se naplní ohňostroji a poté jsou vyslány vzhůru k nebesům. Tradice soutěží s horkovzdušnými balóny sahá až do dob britského kolonialismu na konci 19. století, uvedl deník Maynmar Times.

Craig Holmes, který byl svědkem incidentu a celý ho také natočil, řekl agentuře Reuters, že podle něj je festival velice nebezpečný. „Většina balónů byla pravděpodobně 100 metrů nad zemí, když z nich začaly pálit ohňostroje. Někdy se ani neodlepily od země a rakety pálily rovnou do davu, který se nashromáždil pod balónem. Pravdou je, že místní to brali jako součást zábavy. Jakmile se vznesl další balón, všichni se opět nashromáždili okolo. My se ale rozhodli vše sledovat z bezpečné vzdálenosti,“ řekl Holmes.

Na videích je vidět, jak lidé začali utíkat ve snaze zachránit si život potom, co se jeden z balónů nevznesl, jak měl. Po zásahu místních hasičů pokračovali v oslavách, jako by se nic nestalo.

Místní média uvedla, že se festival stal osudným před dvěma lety třem lidem, kteří zemřeli během oslav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám