Hlavní obsah

Kalašnikovovi vztyčí v Moskvě pomník

Moskva

Konstruktérovi známé útočné pušky AK-74 Michailu Kalašnikovovi vztyčí v centru Moskvy pomník. Podle návrhu, jehož autorem je sochař Salavat Ščerbakov, bude součástí pomníku socha konstruktéra v už starším věku a se zbraní v ruce. V pozadí pak bude globus a nebude chybět ani sv. Jiří, jak zabíjí draka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V centru Moskvy má vyrůst památník Kalašnikova, prohlédněte si jeho návrhyVideo: Reuters

 
Článek

Ščerbakov uvedl, že socha má ukázat jak Kalašnikova jako člověka, tak i to, jaký dopad měla jeho automatická puška na svět.

Svatý Jiří na koni, který propichuje draka, představuje symbol Ruska bojujícího proti zlu — byť dlužno poznamenat, že život konstruktéra byl spojen spíše se Sovětským svazem.

Nedostudovaný Kalašnikov navrhl svůj automat na konci druhé světové války.

V nemocnici, kde se ocitl v září 1941, když byl zraněn v bojích, poslouchal nářky zraněných pěšáků na špatnou výzbroj, protože ruské samopaly se nevyrovnaly německým automatickým puškám. Začal proto pracovat na vývoji lepší zbraně, při níž by byly využity nejnovější poznatky a technologie uplatněné u americké samonabíjecí karabiny M1 i německé StG 44. Jeho automat se začal vyrábět od roku 1947.

AK-47 je populární kvůli své jednoduchosti, odolnosti i snadné sériové výrobě. Vzhledem k tomu, že šlo o automatickou pušku, byla mnohem přesnější než Špaginovy samopaly PPŠ 41, i když neměla takovou přesnost na větší vzdálenosti jako pušky s delší hlavní.

Do dneška bylo AK-47, včetně těch modernizovaných, vyrobeno na 75 miliónů kusů, i když přesná čísla nejsou známa, protože v řadě zemí produkovali kopii zbraně bez licence. Odolný automat využívali třeba Vietnamci za vietnamské války, ale také různá partyzánská a osvobozenecká hnutí na celém světě. V Mosambiku se dokonce dostal na vlajku.

Odhaduje se, že do dneška bylo vyrobeno na 100 miliónů ručních střelných zbraní Kalašnikovovy konstrukce, protože po klasickém AK-47 přišly i AK-74, AK-101 a nakonec i AK-107.

Reklama

Výběr článků

Načítám