Hlavní obsah

Na pozici recepční se v Číně přihlásilo skoro 10 tisíc lidí

Novinky, vps

Vítat hosty a vařit a servírovat kávu nebo čaj asi není pro každého zrovna vysněná práce, ale i tak může taková pozice přilákat mnoho zájemců. Alespoň tedy v Číně, kde se na jednu pozici recepční nebo recepčního hlásilo téměř 10 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na kuriózní případ se přišlo při pondělní uzávěrce přihlášek na zkoušku ve státní službě. Zájemci, kterých bylo přes milión, musí uvést pracovní pozici, o niž mají zájem. Hned 9837 z nich si podle BBC News zapsalo pozici recepční v pekingské kanceláři Čínské demokratické ligy, tedy jedné z několika v Číně povolených politických stran.

Důvod tohoto masivního zájmu je poměrně jednoduchý – následkem antikorupčního programu jsou státní subjekty mnohem přísnější při vybírání nových zaměstnanců. Nároky na kandidáty se tak výrazně zvýšily, mnoho lidí proto ve snaze získat stabilní zaměstnání ve státní správě usiluje o méně zajímavé pozice, které ale nevyžadují tolik zkušeností.

Třeba na zmíněnou pozici recepční stačil bakalářský titul a dva roky pracovních zkušeností. BBC dává do srovnání dalších 223 pracovních pozic, o něž byl naprosto minimální zájem. Patří mezi ně třeba pozice meteorologa v odlehlých regionech Vnitřní Mongolsko nebo Sin-ťiang.

Nejedná se o první takový případ, například v roce 2013 se víc než 9400 lidí hlásilo na pozici člena vyšetřovacího týmu statistického úřadu. Ještě větší extrém zažili loni v Indii, kde vláda státu Uttarpradéš vypsala 368 pozic nižších úředníků, na které se přihlásily 2,3 miliónu zájemců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám