Hlavní obsah

Prodavači čaje změnila život jedna fotografie

Pohlednému pákistánskému prodavači čaje se přes noc změnil život, když jeho fotografie obletěla svět a dobyla internet. Tisíce lidí patrně podlehly jeho modrým očím, a snímek tak okamžitě sdílely na Twitteru. O pár dní později dostal mladík první nabídku práce od modelingové agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z pákistánského prodavače se díky jedné fotce stala celebritaVideo: Reuters

 
Článek

Osmnáctiletého Aršada Chána vyfotila v neděli na pakistánském tržišti fotografka Javiera Aliová. Muž nevlastní mobilní telefon a neumí ani číst. Než se jeho fotografie stala hitem, o sociálních sítích Twitter a Instagram nikdy neslyšel.

„Bylo to opravdu velké překvapení,“ řekl mladý prodavač agentuře AFP. „Věděl jsem, že jsem pohledný, ale když jste chudý, nic nezmůžete“. Snímek prý změnil způsob, jakým nahlíží na svět.

Vlevo je Chán na snímku Javiery Aliové. Fotka obletěla svět a teď je z něj model.

Ovšem v zemi, kde ženy už dlouho bojují za svá práva a málokdy na veřejnosti dávají najevo své city, nabrala veřejná debata rychle nový směr. Lidé si začali klást otázku, co to přinese, když budou všichni na mladého muže nahlížet jen jako na něco krásného.

„Jsme zvyklí na to, že se takové věci dějí ženám, je ale docela nepříjemné, když se to stane chlapci,“ řekla feministická novinářka Bina Šáhová. „Jen proto, že se lidé nudí, je neopravňuje hrát si takto s lidským životem,“ dodala.

Novinářka Maria Amírová měla podobnou reakci. „Obrácený sexismus je stále sexismus,“ napsala.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Aršad Chán na snímku z 20. října 2016.

Jiní naopak naráželi na absurditu celé situace. Vadilo jim, že lidé jsou fascinováni tím, že někdo z tak nuzných podmínek může vypadat dobře.

Světlá pleť a modré oči, jako má Chán, jsou charakteristické pro Paštuny, etnikum žijící ve východním Afghánistánu a v Pákistánu. Britové v koloniální éře Paštuny považovali za ideální bojovníky. Možná i proto je fotografie pro některé Pákistánce tak citlivým tématem.

Reklama

Výběr článků

Načítám