Hlavní obsah

Stařík z Indonésie tvrdí, že je mu 145 let

Indonésan Mbah Gotho žijící v Sragenu na ostrově Jáva je prý nejstarším člověkem v zaznamenané historii lidstva. Podle identifikačního průkazu, který mu vystavily místní úřady, se narodil 31. prosince 1870. Podle těchto údajů mu tedy má být 145 let.

Foto: Profimedia.cz

Mbah Gotho tvrdí, že je mu 145 let

Článek

Gotho by tak překonal o 23 let Francouzsku Jeanne Calmentovou, která v roce 1997 zemřela ve věku 122 let.

Místní úřady podle listu The Daily Telegraph nedávno oficiálně potvrdily, že jeho datum narození je opravdu správné. To však k uznání rekordu nestačí, údaje by musely totiž být nejprve nezávisle ověřeny.

Foto: Profimedia.cz

Na svém identifikačním průkazu má Gotho datum narození 31. prosince 1870

Stařík z Indonésie většinu času tráví poslechem rádia, protože jeho zrak už prý není natolik dobrý, aby mohl sledovat televizi. V posledních třech měsících navíc hodně zeslábl a potřebuje pomoc při koupeli a je potřeba, aby ho někdo nakrmil.

Když se ho reportéři ptali na důvod jeho dlouhověkosti, tak odpověděl, že tím správným receptem je trpělivost. Už v roce 1992 si prý pořídil hrob v blízkosti svých dětí a nechal si vyrobit náhrobek, protože se připravoval na svou smrt.

Gotho přežil všech svých 10 sourozenců, čtyři manželky a také všechny své děti. Jeho nejbližšími příbuznými tak jsou jeho vnoučata, pravnoučata a prapravnoučata.

Lidí, kteří si nárokovali titul nejstaršího člověka na světě, ale jejich tvrzení nebylo možné oficiálně potvrdit, bylo více. Například v roce 2013 jeden muž z Etiopie prohlašoval, že mu je dokonce 160 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám