Hlavní obsah

Trosečníky zachránil nápis SOS v písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva trosečníky zachránili v pátek na neobydleném ostrově v Pacifiku. Posádka letadla, které je hledalo, si všimla nápisu SOS, který dvojice vytvořila v písku na pláži ostrůvku Chuuk, jež je součástí Federativních států Mikronésie.

Foto: U.S. Coast Guard

Trosečníci vytvořili v písku nápis SOS

Článek

Pobřežní stráž byla informována 19. srpna o šestimetrové lodi, která vyrazila z ostrova Weno a měla namířena na ostrov Tamatam, ale v cíli se neobjevila. Námořníci na cestu vyrazili dva dny předtím s omezenými zásobami.

Podle amerických úřadů se jednalo o partnerskou dvojici Linuse a Sabinu Jackovy ve věku okolo 50 let.

Pobřežní stráž spustila pátrání, které nakonec trvalo sedm dní. Ve středu si jedna z projíždějících lodí všimla světel vycházejících z ostrova Chuuk a informovala americké námořnictvo (Federativní státy Mikronésie jsou ve volném společenství s USA), které vyslalo do oblasti letadlo. Jeho posádka trosečníky našla ve čtvrtek a předala jejich lokaci Pobřežní stráži na ostrově Guam.

Loď je vyzvedla v pátek a převezla na atol Nomwin, stálo v prohlášení Pobřežní stráže.

Podobný případ se v Mikronésii odehrál letos v dubnu, kdy dva muži ztroskotali na ostrově Pulap a na pláži složili z palmových listů nápis HELP (Pomoc). Nakonec je našlo taktéž letadlo námořnictva. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám