Hlavní obsah

Strávili 62 let v manželství, teď ale musí žít odděleně

Novinky, vps

Wolfram a Anita Gottschalkovi z Kanady jsou manželé již 62 let. Od letošního ledna ale musejí žít odděleně, každý v jiném pečovatelském domě. Rodina se jim snaží co nejčastěji umožnit setkání, pro oba je to ale emocionálně velmi náročné.

Foto: Facebook/Ashley Bartyik

Wolfram a Anita Gottschalkovi pláčou při jednom ze svých setkání.

Článek

Wolframův zdravotní stav se v lednu zhoršil a musel být hospitalizován kvůli srdeční zástavě. Lékaři rodině řekli, že se nemůže vrátit domů, protože vzhledem ke špatnému zdraví potřebuje intenzivnější péči.

Oba si proto zažádali o umístění do pečovatelského domova ve městě Surrey, kde žijí. Jenže zatímco 81leté Anitě vyhověli, její o dva roky starší manžel byl umístěn do přechodného zařízení, kde čeká, až se uvolní místo v domově jeho ženy vzdáleném zhruba půl hodiny jízdy autem. Jenže čekání se natáhlo na osm měsíců, uvedla kanadská CBC.

Vyčerpává je to

Manželé, kteří se vzali v roce 1954 v Düsseldorfu a později se odstěhovali do Kanady, se díky snaze své rodiny setkávají, není to však jednoduché.

„Pláčou pokaždé, když se vidí. Psychicky je to oba vyčerpává. Láme nám to srdce,“ uvedla vnučka manželů Ashley Bartyiková.

Bartyiková tento týden zveřejnila na Facebooku příspěvek s prosbou o pomoc doplněný právě o snímek plačících manželů. Doplnila to komentářem „Nejsmutnější fotka, jakou jsem kdy pořídila“ a vysvětlením, jak se její prarodiče dostali do současné situace.

Snahou Kanaďanky, která z problémů viní zbytečné průtahy ve zdravotním systému, je dát prarodiče co nejdřív zase dohromady. Cítí totiž, že se jim krátí čas. Wolfram trpí demencí a tento týden mu byl diagnostikován lymfom.

Peníze nechtějí

Příslušný úřad se prý rodině ozval až před pár dny s tím, že se o přemístění manželů snaží.

„Hledáme i jiné možnosti než domov, ve kterém je teď manželka, protože když je výběr zúžen na jedno zařízení, je velmi těžké je tam umístit, jelikož se musí čekat, až se uvolní místo,“ citovala stanice CBC mluvčí úřadu Tasleem Jumaovou.

Výzva Bartyikové na Facebooku vzbudila velký ohlas a ozvali se i lidé, kteří chtěli rodině přispět finančně, uvedla BBC. To však příbuzní odmítli.

„Vzít si peníze by popíralo smysl boje za rodiny, které si nemůžou dovolit soukromé domovy. Chceme, aby se všichni soustředili na zlepšení systému a ne na vybírání peněz a záplatování problému,“ dodala Bartyiková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám