Hlavní obsah

Noční oblohu zaplaví Perseidy, doplní je konjunkce planet s Měsícem

Novinky, vps

Jako už každý rok i letos bude možné pozorovat na noční obloze Perseidy. Meteorický roj si pozorovatelé nejvíce užijí v nocích ze čtvrtka na pátek a z pátku na sobotu. Letos ho navíc doplní seskupení dorůstajícího Měsíce a dvou planet.

Foto: Profimedia.cz

Perseidy. Ilustrační foto

Článek

První Perseidy lze pozorovat většinou už 17. července, poslední pak 24. srpna, nejvíce jich ale padá v období jejich maxima. To letos nastane v odpoledních hodinách v pátek 12. srpna. Nejlepší tak je pozorovat meteorický roj v noci na pátek a na sobotu.

V první polovině noci ale bude svým svitem rušit Měsíc, který bude zapadat až po půlnoci. Ideální doba pro sledování meteorického roje tak je mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. V tu dobu by mělo každou hodinu padat kolem 70 meteorů.

Nejenom pro fotografy bude letos roj ozvláštněn setkáním Měsíce s dvěma planetami – Marsem, který bude na noční obloze jasně naoranžovělý, a o něco méně jasným Saturnem. Konjunkci pak ještě doplní jasná hvězda Antares ze souhvězdí Štíra, informoval Astronomický ústav AV ČR.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Pozorovatelná bude i konjuknce Měsíce s planetami a hvězdou.

Perseidy dostaly svůj název od místa v souhvězdí Persea, z něhož vlivem perspektivy zdánlivě vylétají. Do atmosféry naší planety vlétají rychlostí 59 kilometrů za sekundu a zářit začínají ve výšce kolem 120 kilometrů nad zemí.

První zmínky o tomto jevu se objevily už ve třetím století našeho letopočtu. Po umučení svatého Vavřince, který prý neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána a majetek odcizený křesťanům nedal vládci, ale rozdal chudým, padaly podle lidí z nočního nebe třpytivé slzy. K popravě došlo 10. srpna a meteory se objevily na obloze o pár dní později. Proto jsou Perseidy lidově známy také jako „slzy svatého Vavřince“.

Způsobuje je kometa

Až v druhé polovině 19. století pak italský astronom Giovanni Schiaparelli prokázal, že se jedná o astronomický jev. Našel přímou spojitost meteorů s kometami a určil, že původem Perseid je prach z komety 109P Swift-Tuttle pojmenované po dvou amerických astronomech, kteří ji objevili.

Kometa má periodu 134 let a u Slunce se naposledy objevila v roce 1992. Další přiblížení se tak bude konat až v roce 2126. Každý rok nám ji ale připomíná roj Perseid vznikající tím, jak Země prochází skrz prachový proud rozptýlený za kometou.

Pro pozorování Perseid je samozřejmě nejlepší místo co nejdále od měst. Čím méně světelného znečištění, tím lepší podmínky. Kdo chce fotografovat, ať si doma nezapomene stativ a vezme si objektiv s co nejširším ohniskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám