Hlavní obsah

V oxfordském muzeu vyčistili skleněnou střechu, teď jim slunce ničí exponáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některým vzácným exponátům, například dinosauří kostře nebo dochovaným zbytkům vyhynulého ptáka dodo, hrozí v Oxfordském univerzitním přírodovědném muzeu zničení. Muzeum si totiž nechalo vyčistit skleněnou střechu a do historické budovy začalo pronikat mnohem více slunečního svitu. Jak uvedla agentura Reuters, stoupla i teplota uvnitř budovy.

Foto: Profimedia.cz

Oxfordské univerzitní přírodovědné muzeu má skleněnou střechu

Článek

Muzeum nechalo v letech 2012 a 2013 za dva miliony liber (64 milionů Kč) vyčistit svou rozlehlou viktoriánskou skleněnou střechu. Oprava a vyčištění střechy zahrnovalo také odstranění staré a poničené ochranné vrstvy proti ultrafialovému záření.

Extrémní hladiny světla a UV záření také rychle a nezvratně poškozují exponáty

V důsledku toho ale stouply teploty ve výstavních sálech až na 44 stupňů Celsia. Muzeum založené v roce 1860 proto nyní uvažuje, že na střechu umístí tenký povlak odrážející sluneční světlo. Plán ale musí schválit oxfordská radnice.

"Odstranění ochranné vrstvy a vyčištění způsobilo, že se výrazně zvýšila hladina UV záření," sdělilo muzeum oxfordským zastupitelům. Zároveň upozornilo, že horko v budově může ohrozit i návštěvníky, zvláště pak děti a staré lidi.

Musí pořídit novou klimatizaci

"Extrémní hladiny světla a UV záření také rychle a nezvratně poškozují exponáty, kterým vbrzku hrozí zničení," uvedla instituce.

Ochranná vrstva sníží UV záření o 99,9 procenta, tvrdí Oxfordská univerzita. Teplotu by pak měl srazit nový klimatizační systém.

Britská vláda označuje oxfordské muzejní sbírky jako poklad národní a mezinárodní důležitosti. Mezi největší lákadla muzea patří preparovaná hlava a noha nelétavého ptáka druhu dronte mauricijský neboli dodo, který žil na ostrově Mauricius v Indickém oceánu, kolem roku 1680 byl ale vyhuben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám