Hlavní obsah

Nejsmutnější lední medvěd na světě žije v akváriu v nákupním centru

Novinky, vps

V jednom nákupním centru v čínském Kantonu otevřeli v prosinci loňského roku akvárium, v němž mimo jiné žije tříletá samice ledního medvěda. Jenže podmínky v jejím výběhu jsou žalostné a šelmě evidentně nesvědčí. Medvědice jménem Pizza si tak vysloužila označení „nejsmutnější lední medvěd na světě“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákazníkům nákupního centra se naskýtá žalostný pohled na medvědici PizzuVideo: Reuters

 
Článek

Spatřit ledního medvěda je pro obyvatele více než 10miliónové metropole samozřejmě lákadlem, takže sklo okolo jejího výběhu je neustále obsypané návštěvníky. Selfie s medvědicí v pozadí je prostě nutnost.

Jenže nuzné životní podmínky v prostoru vyhrazeném pro několikasetkilogramovou šelmu nelze přehlédnout. Akvárium Grandview, jak se objekt jmenuje, navštívili nedávno reportéři webu MailOnline, podle kterých bylo očividné, že medvědice strádá. Tlapami frustrovaně bušila do dveří do výběhu a bylo vidět, že stísněný prostor jí nedělá vůbec dobře.

Foto: Profimedia.cz

Medvědice Pizza

Už krátce po otevření si nevhodných podmínek všimla charitativní organizace Animals Asia, která spustila petici požadující rovnou zavření akvária. Zatím ji podepsalo přes 300 tisíc lidí.

„Je to malý a velmi omezující prostor, který medvědici neumožňuje chovat se přirozeně. Je tam bazén, ve kterém může plavat, ale je příliš malý. Je nemožné, aby tam uspokojila své potřeby, a proto by měla být přesunuta do zařízení, které bude lépe vyhovovat jejím potřebám,“ okomentoval situaci ředitel Animals Asia Dave Neale.

Foto: Profimedia.cz

Fotka ledního medvěda je nutností

Podmínky v akváriu vyvolaly i vyšetřování příslušných úřadů, které zjistilo, že některá zvířata při převozu do akvária uhynula. Podle vedení akvária se však jednalo jen o malé ryby, kde se s takovým rizikem „prý musí počítat“.

„Zřídili jsme toto akvárium, abychom vzdělávali lidi. Obyvatelé Kantonu nemají moc příležitostí, aby viděli tato zvířata, takže jim plníme sen,“ uvedl zástupce ředitele akvária Čcheng-tchang Li.

Foto: Profimedia.cz

Pizza se ve svém malém výběhu trápí

Tlak organizace Animals Asia podle webu MailOnline nějaký efekt přece jenom měl, v akváriu teď chtějí medvědici vylepšit podmínky. Podle Animals Asia je to ale stále málo, proto se rozhodně nepřestávají snažit o zavření akvária.

„Vyslechli nás, ale nemyslí si, že je nutné, aby dali medvědici a ostatní zvířata jinam. Místo toho s námi chtějí spolupracovat. Zaměstnanci akvária jsou dobří lidé, kteří chtějí zvířatům pomoct, ale neuvědomují si, co všechno potřebují divoká zvířata, jako jsou tahle,“ řekl Neale.

„Doufáme, že je poučíme o potřebách zvířat natolik, že dojdou sami k závěru, že je nemožné, aby se o ně plně postarali v tomto omezeném prostředí,“ dodal k případu Neale.

Reklama

Výběr článků

Načítám