Hlavní obsah

Na mistrovství ve skládání Rubikovy kostky v Praze padaly rekordy

Praha

Na evropském mistrovství ve skládání Rubikovy kostky, které v neděli skončilo v pražském Radotíně, padlo několik rekordů. Mistrem Evropy se stal Philipp Weyer z Německa, který během pěti pokusů dosáhl vítězného průměrného času 7,88 sekundy.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Jednou z disciplín bylo i skládání kostky poslepu.

Článek

Pokořen byl i český národní rekord. Překonal ho Matěj Grohmann okamžitým výkonem 7,70 sekundy. Holanďan Mats Valk pak vytvořil nový evropský rekord. Kostku složil za 5,13 sekundy, informovala za pořadatele Anna Flejberková.

Hlavní hvězdou víkendové soutěže byl podle pořadatelů Australan Feliks Zemdegs, který pravidelně láme rekordy i na dalších soutěžích. V Praze pokořil například světový rekord ve skládání kostky jednou rukou za průměrný čas 10,70 sekundy.

Foto: David W. Cerny, Reuters

V pražském Radotíně se soutěžilo i ve skládání Rubikovy kostky nohama.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Akce se od pátku do neděle zúčastnilo 500 soutěžících ze 40 zemí v 18 disciplínách.

Podle pořadatelů to byla zatím největší evropská soutěž v skládání šestibarevné krychle, se kterou se dá v blocích otáčet a docílit toho, aby jednotlivé strany měly stejnou barvu.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Philipp Weyer z Německa, který během pěti pokusů dosáhl vítězného průměrného času 7,88 sekundy

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Akce se od pátku do neděle zúčastnilo 500 soutěžících ze 40 zemí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Soutěžilo se v 18 disciplínách.

Rubikova kostka, hlavolam nazvaný po svém "otci vynálezci", maďarském architektovi a designérovi Ernö Rubikovi, vznikla koncem 70. let.

Originální jméno hlavolamu bylo Magic Cube. První soutěž se uskutečnila v roce 1982, kde soutěžící Ming Thai z USA zvítězil v čase 22,88 sekundy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Třídenní evropský šampionát ve skládání Rubikovy kostky začal 15. července v Praze-Radotíně. Na snímku je český reprezentant Ondřej Peller.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Někteří se soutěžících neskrývali vyčerpání.

V současnosti je světový rekord prakticky pětinový, tedy 4,90 sekundy. První soutěž v Čechách se konala v roce 2005. Pořádal ji Jaroslav Flejberk, který se podílel i na organizaci letošní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám