Hlavní obsah

Entomolog pojmenoval po čínském prezidentovi brouka, média to cenzurovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský entomolog, který pracuje na České zemědělské univerzitě v Praze, byl natolik nadšený, že objevil nový druh brouka z rodu Rhyzodiastes, že mu dal druhové jméno podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga: Xii (Siův). Chtěl mu tak poděkovat za to, že „pod jeho vedením je naše vlast neustále silnější a silnější“, napsal list The Times. Čínského státníka to ale údajně nepotěšilo.

Foto: Liu Weibing, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Mezi klady čínského prezidenta nepatří dar humoru ani schopnost zasmát se sám sobě, poznamenal list. Zatímco americký prezident Barack Obama bez problémů přijal, že je po něm pojmenovaný pavouk, a zesnulý jihoafrický vůdce Nelson Mandela propůjčil své jméno nahožábrému mořskému živočichovi, čínští cenzoři dělají všechno pro to, aby zmínky o broukovi Rhyzodiastes xii vymýtili – a státní sdělovací prostředky musely články o pojmenování nového brouka vymazat.

Wang Čcheng-Pin (Cheng-Bin Wang) svůj objev popsal v taxonomickém časopise Zootaxa. Tři nové druhy objevil ve shnilém dřevě a kravském trusu na tropickém jihočínském ostrově Chaj-nan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám