Jalovec obecný, Juniperus communis, je spolu se dvěma druhy borovic jedním ze tří "domácích" jehličnanů v zemi. Roste s výjimkou Kréty a Sardinie v celé Evropě a vyskytuje se i na jižní polokouli.

Jalovce se dožívají až 120 let, avšak nejstaršímu známému exempláři v Teesdale v severovýchodní Anglii je už 255 let. Nenápadné květy opyluje vítr a plody se semeny roznášejí ptáci. Jalovec není náročný na kvalitu půdy, ale problém je v tom, že rostliny vytvářejí životaschopná semena jen do určitého věku.  

Využití pro ilegální výrobu whisky

Ochranáři se obávají, že počet rostlin za posledních 30 let klesl o celých 70 procent. Podle Plantlife jsou jalovce v zemi v naprosté většině staré právě kolem stovky let a navíc intenzívní využívání volné půdy znemožňuje, aby se mladé rostlinky uchytily a dorostly.

Svůj podíl na mizení jalovců má údajně domácká výroba whisky. Jalovcové dřevo při hoření nevydává téměř žádný kouř, takže ilegální palírny na Skotské vysočině pod destilačními přístroji topí právě jím, aby je dým neprozradil.

Kromě toho, že černé plody jalovce jsou nepostradatelnou surovinou pro výrobu ginu a při úpravě zvěřiny, je rostlině připisována i schopnost vyvolat potrat - odtud její britský lidový název "zhouba levobočků".